Göteborgsstartup utvecklar förnybart drivmedel - får nära 18 miljoner i ny finansiering

Pressbild Liquid Wind

Liquid Wind ska framställa ett förnybart drivmedel som kommer ha betydande vikt för att nå klimatmålen.

För att nå klimatmålen ska Liquid Wind från Innovatum Startup framställa ett förnybart drivmedel som kan användas inom sjöfarten och tunga transporter. De står nu klart att de får in nära 18 miljoner kronor i ny finansiering.

Sverige ska minska koldioxidutsläppen med 70% till 2030 i transportsektorn. Inom sjöfarten är det internationella målet 50% till 2050.

– Inom sjöfarten och tunga transporter saknas idag ett livskraftigt alternativt bränsle för att nå klimatmålen. Liquid Wind ska bygga anläggningar som gör förnybart bränsle, som ett alternativ till fossilt bränsle, säger Claes Fredriksson, VD och grundare av Liquid Wind.

Drivmedlet som kallas e-metanol kommer vara kommersiellt tillgängligt från 2023. Det framställs genom att förnybar vindenergi kombineras med återanvänd koldioxid.

Planen är att Liquid Wind ska bygga sex anläggningar i Skandinavien, innan de expanderar internationellt. Varje anläggning kommer minska koldioxidutsläppen med drygt 2 miljoner ton, vilket möjliggör en betydande koldioxidminskning på 90 kt per år.

Investeringen ska hjälpa till att finansiera första anläggningen
För att företaget ska kunna påbörja utvecklingen av den första anläggningen har nu det europeiska finansieringsorganet European Funding Institution (InnoEnergy) godkänt en finansiering på totalt 1,7 miljoner euro (nära 18 miljoner kronor).

– Vi är mycket glada över att nu kunna genomföra planeringen och utvecklingen av vår första e-metanolanläggning tillsammans med våra Consortium-partners, i början av 2020. Detta är ett betydande steg mot att få e-metanolen att nå marknaden och därmed möta den växande efterfrågan. Den starka stöttningen från InnoEnergy är verkligen värdefull för att vi nu snabbt ska kunna ta oss till ett investeringsbeslut för vår första anläggning, säger Claes Fredriksson, VD och grundare av Liquid Wind.

Liquid Wind kommer nu att påbörja den tekniska fasen för sin första e-metanolanläggning i Sverige och integrera beprövad teknologi tillsammans med ett konsortium av ledande experter.

Sedan bolaget grundades 2017 har de fått affärsutvecklingsstöd av Innovatum Startups inkubator i Trollhättan.

– Liquid Wind med Claes i spetsen har arbetat otroligt målinriktat och framgångsrikt med förstudie, finansiering och att sätta upp ett starkt konsortium. Affärsidén ligger helt rätt i tiden och jag övertygad om att de kommer göra stor skillnad, inte bara i Sverige, utan globalt, säger Andreas Molander som är företagets affärsutvecklare på Innovatum Startup.

Kortfakta Liquid Wind:
Liquid Wind grundades av Claes Fredriksson 2017 och företaget har sitt säte i Göteborg. Konsortiet som är sammansatt består av fem företag med stor erfarenhet av att bygga kemi- och energianläggningar: Haldor Topsoe, Carbon Clean Solutions, NEL, Axpo samt COWI.

affärsidéer, utvecklas, hitta kapital, skala upp och nå internationella marknader. Innovatum Startup är en del av Innovatum Science Park i Trollhättan.