Harvest Umeå vinner 200 000 kr för klimatsmart matproduktionsidé

Från vänster Johan Hedengran, affärsutvecklare Uminova Innovation tillsammans med vinnarna Ellen Bergström, Daniel Remes och Tobias Remes. pressbild Uminova Innovation/mynewsdesk

Startupbolaget Harvest Umeå vinner Uminova Innovations stora klimattävling Energy Solution Challenge. Första pris är 200 000 kronor och de får dessutom hjälp av affärsutvecklare för att driva sin idé framåt.

– Vi ska bygga en pilotanläggning mitt i Umeå för att producera mat, men också titta på hur vi kan göra det på andra ställen, säger Tobias Remes som tillsammans med Ellen Bergström och Daniel Remes står för det vinnande bidraget.

Matproduktion i city

De tre vinnarna vill med sitt bidrag utmana en traditionell livsmedelsbransch genom att tillverka matprodukter centralt i staden, med mindre resurser.

– Vi vill förändra sättet som vi producerar, konsumerar och värdesätter mat i samhället. Vi vill skapa en hållbar livsstil genom lokal matproduktion av grönsaker och plantbaserad odling, berättar Ellen Bergström.

Vad de 200 000 kronorna i vinstsumman kommer att gå till har vinnarna redan bestämt.

– Vi investerar det direkt i pilotprojektet, så det här är mycket tacksamt, vi ser redan nu vad pengarna ska gå till, säger Tobias Remes.

Många bidrag i tävlingen

Klimattävlingen Energy Solution Challenge har pågått under senhösten och blivit till en mycket stor framgång med hela 85 inskickade bidrag.

– Vi har sökt en vinnare som tacklar klimatutmaningen på ett extraordinärt sätt. Vi känner oss mycket nöjda med att i Harvest Umeå ha hittat ett engagerat och trovärdigt team, säger Johan Hedengran, affärsutvecklare och ansvarig på Uminova Innovation.

– Det handlar om fossilfri leverans direkt till konsumenten. Idén känns fräsch, klimatsmart och livsnödvändig. Den kan också spara stora mängder energi. En hållbar livsstil helt enkelt, fortsätter Johan Hedengran.

Bredden på tävlingsbidragen har varit mycket stor, både utifrån deltagarna och deras bidrag. Några bidrag handlar om hur bostäder och hem kan bli smartare och spara energi, andra ger förslag på energilösningar för industrier och fabriker, eller hur offentlig sektor kan ställas om. Många har också tagit fram lösningar för att uppmuntra och hjälpa människor att förändra sina beteenden och vanor i vardagslivet.

Johan Hedengran menar att det varit ett svårt beslut att välja ut en vinnare, eftersom så många bidrag håller en hög klass.

– Även om vi enbart utser en vinnare, så kommer också många av de övriga bidragen att få stöd av våra affärsutvecklare för att kunna driva sina idéer och klimatlösningar vidare, säger Johan Hedengran.

Juryn har bestått av representanter från Uminova Innovation, Umeå Energi och Skellefteå Kraft.

Motiveringen till valet av vinnare lyder:
”Med ett engagerat team som har driv och kompetens att driva förändring inom cirkulära modeller och beteenden tror vi att vinnaren kan göra skillnad för framtidens matkonsumtion och skapa förutsättningar för människor att leva hållbara liv.”

Tävlingen har skett i samarbete med projektet Klimatsmarta Innovationsmiljöer (Energimyndigheten, Arctic Business, Umeå Energi, Skellefteå Kraft och Skellefteå Science City) samt North Sweden Cleantech.

Uminova Innovation i Umeå är en av Sveriges högst rankade inkubatorer. Sedan 2003 har vi gett affärsstöd till över 150 aktiebolag som tillsammans har mer än 600 anställda och omsätter närmare 850 miljoner. Vår region, en av Europas mest innovativa, lockar studenter, forskare, entreprenörer, talanger och investerare från alla världsdelar. Här finns många starka techbolag som löser stora samhällsproblem, och det kommer nya hela tiden. Vårt arbete för att förverkliga entreprenördrömmar riktar strålkastljuset mot norra Sverige som en urstark plats för innovationer och entreprenörskap.