Nya rön mot global uppvärmning: Israeliska forskare utvecklade bakterier som ”äter” koldioxid

Forskarna kartlade och tog fram sådana gener som är viktiga för denna process och inplanterade dessa sedan i bakterierna på ett labb. Det visade sig dessutom att bakterierna utnyttjade ett ämne som tog gärna emot dessa gener. Foto: Creative Commons Lic.

Israeliska forskare har genererat bakterier som bara kan matas med koldioxid, rapporterade Weizmann Institute of Science (WIS) nyligen.

Dessa bakterier, som hämtar sina kroppars biomassa från luften, kan hjälpa till att utveckla framtida metoder som kan bidra till att minska ansamlingen av växthusgaser i atmosfären. Därmed kan de även bekämpa den globala uppvärmningen.

Enligt studien, som publicerades i tidskriften Cell, lyckades forskarna med att avvänja bakterierna helt från intagande av socker, efter en tio år lång process.

De israeliska forskarna har "omprogrammerat" E.coli-bakterier, som konsumerar sockerarter och släpper ut koldioxid. De förtär socker som de behöver för att bygga upp sina kroppar.

Avvänjning från socker

Vid varje steg i processen fick de odlade bakterierna en gradvis minskande mängd socker och samtidigt ökades mängden koldioxid som ”föda.”

Bakteriens avkommor blev gradvis sockerberoende, tills några av dem efter en sex månaders anpassning övergick till en ny dietordning, som ledde till en total ny näringsomsättning.

Forskarna tror att dessa nya "friska" vanor hos bakterierna kan visa sig vara de mest hälsosamma i denna värld.

Till exempel kan bioteknikföretag som använder jäst- eller bakteriecellkulturer för att producera råvarukemikalier, tillverka samma produkter i celler som använder koldioxid istället för stora mängder majssirap så som man gör idag.