Årets Hypervision-mässa visade nyttig ving-drönare för medicintransporter

Avy levererar läkemedel, blod och vacciner med en medelhastighet på 70 kilometer i timmen över långa avstånd enligt ett regelbundet schema, eller omedelbart under nödsituationer. Foto: Markku Björkman
Drönare med vingar och med speciella uppdrag. Foto: Markku Björkman

På årets Hypervision-mässa presenterades nyligen ett svårdefinierbart flygande föremål med namnet Avy.

Avy är en vingdrönare, alltså både en drönare och ett elektriskt driven flygplan som kombinerar det bästa från båda världar.

Oavsett om användaren behöver ett öga uppe i himlen, kartlägga terrängen eller transportera kyld medicinsk last upp till 1,5 kilo, är Avy , enligt den nederländska tillverkaren redo för alla tänkbara applikationer.

Nederländska konsortiet Medical Drone Service (MDS) bestående av ANWB MAA och PostNL tillkännagav sitt samarbete nyligen.

- Tillsammans med KPN är vi stolta över att vara deras tekniska partner på denna resa för att utforska hur drönare kan bidra till vård i Nederländerna, konstaterade tillverkarens representant på Hypermotion-mässan i Frankfort am Main.

Sjukvårdspartnerna Sanquin (blodbank) och Erasmus MC (sjukhus & apotek) erkänner svårigheterna med att få medicinska varor till patienter i tid när vägarna blir mer överbelastade. Under de kommande tre åren kommer drönarens tillverkare att noggrant undersöka hur Avy med sin räckvidd på 90 kilometer (maximalt 105 km) klarar av att hantera med medicinska leveranser, bland annat i Afrika.

Möjligheten att starta vertikalt och landa, och övergå sedan till framåtflygning, med syfte att kunna täcka långa avstånd gör detta "flygplan" unikt i sitt slag. Dess nyttolast kan bytas ut enkelt för transport av olika medicinska varor under strikta villkor. Flygplanet är konstruerat för BVLOS-flygningar i europeiskt luftrum, vilket Avy kan göra i egenskap av ett premium-flygplan som överensstämmer med de nya EASA-förordningarna.

För mer information om Medical Drone Service besök webbplatsen https://medicaldroneservice.nl/.