Energiteknik från Siemens ska effektivisera tyskt pappersbruk

Bild: Siemens.

Pappersproducenten Palm, med säte i Tyskland, effektiviserar tre av sina pappersbruk med den senaste gasturbintekniken från Siemens för att kunna möta rådande utmaningar i form av bland annat fluktuerande råvarupriser och energikostnader. 

Siemens stöttar genom att ta ett helhetsgrepp på deras kraftförsörjning inklusive elektrifieringen av en ny pappersmaskin.

I leveransen ingår ett nytt kombikraftverk och uppgraderingar av två andra kraftverk med den senaste generationens gasturbiner från Siemens i Finspång. Siemens levererar även ett koncept för elektrifiering av en ny pappersproduktionslinje ­– från ställverk, kontrollcenter och krafttransformatorer till innovativ driftteknik. 

Siemens levererar totalt tre gasturbiner av typen SGT-800 med den senaste uppgraderingen till 62 megawatt (MW) och tre ångturbiner av typen SST-300. Den installerade effekten är ca 70 MW per anläggning. 

Två av gasturbinerna kommer att ersätta äldre gasturbiner med lägre effekt vid de befintliga pappersbruken i Eltmann och Wörth i Tyskland. De nya gasturbinerna ger ytterligare 17 MW per anläggning. Den höjda verkningsgraden innebär även en betydande minskning av koldioxidutsläppen per MWh. Den tredje gasturbinen kommer att installeras i det nya kraftvärmeverket som byggs vid pappersbruket i Aalen, där Siemens även elektrifierar den nya pappersmaskinen.