Plast från haven blir gardiner

Bild vänster: rullgardin Sea-Tex väv 7951. Bild höger: gardinlängd Sea färg 98.

Från plastavfall i havet till hållbara tyger. Nu lanserar gardinföretaget Luxaflex gardintyger och rullgardiner framtagna av återvunnen plast, samlat från stränder och kustsamhällen världen över. Under hösten 2019 presenterar Luxaflex gardintygkollektionen som fått namnet Sea samt rullgardinskollektionen Sea-Tex. 

Med målsättningen att återanvända plastavfall för att skapa gardintyger initierade Luxaflex moderbolag Hunter Douglas ett samarbete med det innovativa materialteknikföretaget Bionic. Tillsammans har de skapat materialet Greenscreen Sea-Tex™ – världens första gardinväv för ljusreglering som är framtagen av återvunnet plastavfall från haven. 
 
Vävarna består till ca 50 % av återvunnen plast som samlats med hjälp av passionerade volontärer via Waterkeeper Alliance som verkar i 37 länder samt det egeninitierade projektet U-turn vars övergripande syfte är att hålla stränderna rena och främja havens ekosystem. Merparten av plasten har samlats vid stillahavskusten i Centralamerika.
 
”Sea och Sea-Tex ger plastavfallet ett nytt liv. Vi är oerhört stolta över att få presentera denna innovativa textil som gör skillnad för miljön. Rullgardinsväven utmärker sig dessutom med dess slittålighet, mångsidighet och funktion” säger Susanne Pernefors, marknadsansvarig på Luxaflex.

Gardintygerna lanseras i 10 naturnära färger, framtagna med inspiration från de hav och stränder där plasten samlats. Kollektionens tyger går från ljusa sandtoner till dova blå och gröna kulörer. Den återvunna plasten som använts i väven kombineras med polyester för att skapa ett mjukt och böljande gardintyg med luftig linnekänsla. Gardinerna skräddarsys på beställning och passar i såväl privata hem som offentlig miljö. Tygerna kostar 1 125 kronor per löpmeter, rullbredd tre meter. En färdigsydd gardin kostar 1 925 kronor och uppåt beroende på modell.
 
Rullgardinerna ur kollektionen Sea-Tex kan med fördel användas i offentlig miljö så som kontor och sjukhus då materialet effektivt reflekterar solljus och värme. När ljuset reflekteras utestängs värmen och rummet bibehåller en behaglig temperatur. Rullgardinerna finns i 5 färger och kostar från ca 2 000 kronor (100 cm i bredd) och uppåt beroende på storlek och modell. Alla rullgardiner skräddarsys för att passa perfekt till fönstrets storlek.

Så framställs den hållbara väven GreenScreen Sea-Tex™
1. Plastavfall från haven samlas vid stränder och kustlinjer
2. Plasten sorteras och grupperas efter typ
3. Den sorterade plasten strimlas, fördelas och görs till pellets
4. Pelletsen spinns till innovativt Bionic® garn
5. Garnet av återvunnen plast färgas, kombineras med polyestergarn och vävs till tyg 
6. Tyget utgörs av ca 50 % återvunnen plast från haven
 
Väven är GREENGAURD Gold-certifierad och avger inga emissioner eller ämnen som är skadliga för människa och miljö.