Rockwool tilldelades klimatpris

Rockwool Ceo Jens Birgersson mottog klimatpriset under Zero-konferensen i Oslo.

Under en av Europas största klimatkonferenser, Zero, tilldelades Rockwool "Näringslivets klimatpris" i Norge 2019. Utmärkelsen fick företaget för utvecklingen av en ny teknik som avsevärt förväntas minska både direkta koldioxidutsläpp och avfall till deponi från deras anläggning i Moss, Norge.
 
Rockwool vann priset för elektrifiering av sin stenullsfabrik i Moss, Norge. Anläggningen förväntas minska de direkta Co2-utsläppen med 80 procent och minska sitt eget avfall till deponi med 95 procent.
 "Att årets vinnare är en industriell aktör inom byggbranschen är mycket glädjande. Både inom industrin och inom byggbranschen står vi inför stora utmaningar med att finna mer hållbara produktionstekniker. Här tar Rockwool ledningen, säger Marius Holm, chef för miljöstiftelsen Zero i ett pressmeddelande från Zero.

Det var under klimatkonferensen Zero den 6 november i Oslo som Rockwool tillkännagavs som vinnare. Syftet med priset är att uppmuntra klimatvänlig innovation i norska företag och att uppmärksamma företag som ligger i framkant.

Alla nominerade företag "måste ha lanserat eller implementerat verkliga innovationer inom sitt område. Det kan vara antingen tekniska innovationer eller affärsmodeller som är drivkrafter för klimatvänliga lösningar eller annan klimatvänlig omvandling. Resultatet måste vara betydande utsläppsminskningar eller bidrag till introduktion av lågutsläppsteknologi ”.

Rockwool Ceo Jens Birgersson kommenterade: ”Hållbarhet är kärnan i vår affärsmodell, och vi är mycket stolta över att få detta pris i ett så framstående och klimatmedvetet land som Norge. Med vår nya teknologi på plats kommer vi att kunna möta en växande efterfrågan på marknaden för cirkulära byggnadsmaterial med låga koldioxidutsläpp. Vi tackar Zero-organisationen för att ha erkänt våra insatser, och naturligtvis också Enova för stödet till pilotprojektet på Moss-fabriken. ”