Mercedes, Iveco och VDL vann priset Sustainable Bus Award 2020, på Busworld

Dessa tre fordon har belönats på Bryssels bussmässa med Sustainable Bus Awards i kategorierna Urban, Intercity respektive Coach. Foto: Busworld 2019

Mercedes, Iveco och VDL utsågs till vinnare i tävlingen om "miljövänliga och hållbara busspriset 2020", på årets Busworld.

Valet av Mercedes eCitaro, Iveco Crossway Natural Power i normal golvversion och VDL Futura FHD2 innebär att juryn fastnade vid en batteridriven elektrisk buss med ett ambitiöst utvecklingsschema framöver.

Därmed korades även ett bensindrivet fordon med intercity-karaktär, en buss som med andra ord inviger en ny kategori. Priset fick också en buss vars drivline har optimerats i en sådan utsträckning att både utnyttjandegrad och låga utsläppsnivåer redan har uppnått nya rekord.Sustainable Bus Awards 2020 överräcktes i Bryssel den 19 oktober, i samband med en festlig galamiddag som öppnade Busworlds första upplag i Bryssel.

Volvo fick turistpriset

Volvos turistbussar fick inte bara en, utan två priser på mässan i Bryssel. Det var Volvo 9900 som fick Busworlds Grand Award som bästa turistbuss samt Busworlds pris för bästa säkerhet. 

Busworlds priser till 9900 är inte de enda som Volvos nya turistbussfamilj har fått. Tidigare har de också tilldelats designpriset Red Dot Award.

Den stora nyheten i Volvos monter på mässan är annars den eldrivna ledbussen Volvo 7900 Electric Articulated som har världspremiär på Busworld. Den ledbuss som Volvo tidigare i år visade på UITP-mässan i Stockholm var en av de prototyper som har gått i fältprov på linje 16 i Göteborg.

På Busworld visas den buss som nu går i serieproduktion och som på ett antal punkter skiljer sig från den buss som visades i Stockholm.