Ny bionedbrytbar marktäckningsduk löser problemet med mikroplaster i jorden

pressfoto: Basf

En ny bionedbrytbar marktäckningsduk för jordbruk från BASF löser problemet med mikroplaster i jorden och ger samtidigt jordbrukarna högre avkastning.

Inom jordbruksindustrin används ofta olika marktäckningsdukar av plast för att förbättra grödorna, undvika ogräs, höja marktemperaturen och minska vattenförbrukningen. Efter skörden måste dessa samlas in så att inga plastrester blir kvar i jorden. Det är ett tidskrävande, och ofta omöjligt, arbete för jordbrukarna. Och eftersom marktäckningsdukar vanligtvis tillverkas av polyeten (PE) leder processen oftast till att mikroplaster blir kvar i jorden.

BASF har nu löst detta problem genom att ta fram en marktäckningsduk gjord av bionedbrytbar plast – den bryts därmed ner och blir till kompost som passar in i det naturliga ekosystemet.

Mikroorganismer äter den nedbrytbara plasten

BASF:s nya marktäckningsduk är biologiskt nedbrytbar och delvis biobaserad. Den kan därmed plöjas ner i jorden efter skörd, och därefter kommer naturligt förekommande mikroorganismer att ta hand om resterna. Organismerna använder kolet från marktäckningsduken för att generera energi och omvandlar den sedan till kompost.

Dessutom bidrar den bionedbrytbara marktäckningsduken till bättre rotutveckling, planttillväxt och jordkvalitet.

Högre avkastning och bättre grödor

Utvecklingstester vid tomatodling har visat att BASF:s marktäckningsduk kan ge 15-50 procent större skördar, minska vattenförbrukningen och ge ökad ogräskontroll med mindre konsumtion av herbicider i jämförelse med att inte använda marktäckningsduk alls. De jordbrukare som deltog i testerna rapporterar också om tidigare skördar, högre motståndskraft mot svampsjukdomar och även bättre övergripande kvalitet på grödorna.

Marktäckningsduken från BASF är särskilt framtagen för användning i jordbruksindustrin och är det första materialet att certifieras som biologiskt nedbrytbart i jord enligt den europeiska standarden DIN EN 17033. Användning av marktäckningsduken har även godkänts för ekologiska jordbruk i flera länder.