Svevia testar eldriven sopmaskin i Stockholm

En eldriven sopmaskin reducerar koldioxidutsläpp. Foto: Svevia

Svevia har testat en eldriven sopmaskin på Stockholms gator. Maskinen, som testades för första gången i Sverige, är helt utsläppsfri och tystgående vilket innebär stora vinster för miljön, samhället, närboende och chauffören. Testet bygger på ett samarbete mellan Svevia, Stockholm Stad och maskintillverkaren aebi-schmidt.

– Det är viktigt för oss på Svevia att bidra till en hållbar utveckling. Därför tittar vi hela tiden på lösningar som gör att vi kan minska vår klimatpåverkan. Både internt och i samarbete med våra kunder. Det här är ett konkret exempel på precis det, säger Jonas Sandén platschef, Svevia.

Intresset för testet var stort, Stockholm stad representerades bland annat av Trafikkontorets Projektledare Peter Ringkrans och Trafikborgarrådet Daniel Helldén. Sopmaskinen har tidigare aldrig har testats i Sverige. I flera städer i Europa, bland annat i Tyskland rullar den dock redan. Maskinen har 10 timmars drifttid och en laddningstid på 4 timmar.

Svevias målsättning är att till våren kunna testa sopmaskinen i full drift i sina uppdrag för att se om den kan leva upp till kapaciteten som behövs. Maskinen måste klara av att gå sju dagar i veckan i två skift och där emellan hinna laddas.

Jonas Sandén hoppas att den håller måttet och ser bara fördelar med en eldriven sopmaskin.

– En eldriven sopmaskin innebär inte bara att vi reducerar våra koldioxidutsläpp, maskinen medför också en bättre arbetsmiljö för våra medarbetare då den går tystare och utan vibrationer dessutom minskar bullernivån för närboende .