Klimatsmart skräpauktion

En upphittad fåtölj som kommer att renoveras och auktioneras ut på Bo & Byggs skräpauktion. Foto: Åsa Liffner

Vi blir allt mer miljömedvetna, ändå slänger vi massor av saker som skulle kunna få nytt liv med ganska enkla medel. Det går att gratisfynda i såväl ”bortskänkes-annonser” som i kontejnrar, och kanske rentav i ditt eget källarförråd. Precis det har vi gjort ­– räddat möbler och inredningsdetaljer som vi sedan renoverat – och som kommer att auktioneras ut på Bo & Byggs unika skräpauktion. Auktionsprofilen Mattias Frammin håller i klubban och pengarna går oavkortat till välgörenhet.

”Slit och släng” tillhör det förflutna. Detta vill boendemässan Bo & Bygg, 10-13 oktober på Stockholmsmässan, uppmärksamma genom att arrangera en skräpauktion. Tanken bakom är att vi slänger alldeles för mycket som istället skulle kunna få nytt liv om ”skräpet” hamnar i rätta händer. Varför inte i dina?

Att hitta lämpliga saker att rädda och renovera är en inställningsfråga, börjar man hålla utkik så kommer möjligheterna att uppenbara sig. Börja med att titta hemma, i källarförrådet eller på vinden. Bevaka bortskänkes-annonser och håll utkik vid byggnader som rivs eller renoveras. Men innan man tar något i en kontejner eller vid en byggarbetsplats måste man självklart först kolla med ansvarig eller ägare.
– Prata med kompisar och grannar, många blir glada av att bli av med ”skräp” och samtidigt se att det får ett förlängt liv och kommer till nytta, tipsar Göran Ekberg, projektchef för Bo & Bygg.

Mattias Frammin som driver Gustavsbergs auktionskammare kommer att hålla i skräpauktionen, en auktion med ”extra allt”, långt från de sterila online-auktionerna.
– Många med mig gillar nerven i traditionella live-auktioner, och om man är entusiast och samlare som jag är det också kul att känna till ett föremåls proveniens och historia. Jag kommer att berätta om alla föremål som auktioneras ut, exempelvis en träskål i teak vi hittade illa medfaren hos en konstnär i Frankrike som hade sina penslar i den, och som inte hade en aning om att det egentligen var ett eftertraktat danskt designföremål. Vi har nu renoverat skålen, och jag kommer även att prata om den processen, berättar Mattias.

Varför en skräpauktion?
– Vår tanke bakom är att det slängs alldeles för mycket grejer helt i onödan. Samtidigt försvinner mycket av vår historia. Det är förstås mycket bättre att reparera, och vi vill visa att en renovering kan göra underverk om den görs på rätt sätt.

Vad föreslår du att man gör om man är trött på sina gamla slitna möbler?
– Ofta kan man med ganska enkla medel, som att måla eller klä om, ge föremålet nytt liv. Men vill man absolut bli av med det kan man ju antingen sälja det eller skänka bort det, exempelvis till någon välgörenhetsorganisation. En annan kul grej är att arrangera en loppis, eller att som jag ställa saker jag inte vill ha på ett bord med skylten ”gratis”. Folk brukar vara på hugget, så de försvinner alltid.

Skräpauktionen äger rum på Bo & Byggs ”byggscen” lördag 12 oktober kl 14.00
Alla föremål som auktioneras ut går att beskåda från mässans öppnande fram till att auktionen äger rum.