Smarta termostater och algoritmer viktigt för klimatneutralt Europa

Bild : Tado

Hemautomation i allmänhet och smarta klimatkontroll produkter i synnerhet har äntligen tagit steget från att främst intressera early adopters till att bli mer av en produkt för massorna. För att kunna hantera klimatförändringarna behöver vi producera mer förnybar energi - men även minska vår energikonsumtion. Den resan börjar i våra hem och på våra kontor. Det skriver klimatföretaget Tados grundare Christian Deilmann.

 

Industrin drivs framåt av smart teknik, transformationen hos energibolag från rena leverantörer till tjänsteföretag, samt regler och lagändringar som förespråkar energieffektiva byggnader där smarta termostater kan spela en avgörande roll. Ett bra exempel som väver samman allt detta är Norra Djurgårdsstaden i Stockholm.

 

Ekosystem trumfar stängda system

 

För att kunna erbjuda en bra användarupplevelse måste företag samarbeta och arbeta tillsammans. Företag med stängda smarta hem plattformar och en mängd egna produkter tappar mark. Globala plattformar som Amazon Alexa, Google Assistant och Apple HomeKit dominerar alltmer marknaden. En stor del av deras framgång beror på företagen vill  integrera sina lösningar och arbeta nära ledarna inom områden såsom klimathantering, säkerhet, underhållning, belysning och säkerhet för att nämna några.

 

Det finns ingen planet B

 

Det är ingen tvekan om att för att minska vårt C02-fotavtryck och uppfylla våra klimatmål kommer smart uppvärmning och kylning spela en  stor roll. 79 procent av den totala energianvändningen i EU: s hushåll härrör från värme och varmt vatten*, medan användning av smarta termostater kan spara upp till 31 procent av ett hushålls uppvärmning. Anslutningen mellan uppvärmning och luftkonditionering i kombination med intelligenta algoritmer resulterar i ett paradigmskifte.

 

Bra för plånbok och miljö

 

Smart uppvärmning och kylning kan också revolutionera sättet att lagra och distribuera energi för att minska slöseri och på ett mer effektivt sätt ta hand om nationella elnät. Vi kommer snart att se möjligheter som öppnas för konsumenter och företag att styra sin energiförbrukning under dagen för att spara pengar på grund av skiftande elpriser. Denna flexibilitet som tillhandahålls för elnätet banar väg för mer förnybar energi utan behov av reservkraftverk. I framtiden måste vår konsumtion vävas samman med när solen skiner eller vinden blåser. 

 

För konsumenten kommer dessa produktivitetsvinster sömlöst att fungera i bakgrunden för maximal komfort och besparingar hemma; företag kommer också att dra nytta av lägre omkostnader. Den största vinnaren av alla blir dock miljön.

 

Om tado°

 

tado° grundades i München 2011 och är ledande inom intelligent klimatkontroll i hemmet. Med sina smarta termostater för uppvärmning och kylning fungerar tado° som din klimatassistent med färdigheter som Geofencing, Weather Adaptation, Open Window Detection, Air Comfort och mycket mer. Med cirka 200 anställda förändrar tado° hur energi nyttjas i hemmet med ökad komfort, besparingar och välbefinnande. www.tado.com