Veg Tech byger ny anläggning för framställning av biokol

Ödevata gårdshotell & fiskecamp har byggt ett kretsloppshus. Det är Sveriges första sedumtak med biokol som anlagts. Foto: Veg Tech

Biokol kan nästan ses som en mirakelprodukt med sina många positiva egenskaper i odling och planteringar. När Veg Tech fick upp ögonen för biokol såg de möjligheterna med egen framställning, för att få kontroll över hela produktionskedjan och säkerställa en jämn och hög kvalitet. I dagarna blev deras första sedummatta med biokol klar och pryder nu ett tak i Emmaboda.

I småländska Vislanda finns framtiden, åtminstone när det gäller klimatsmarta sedumlösningar. Där har Veg Tech byggt en ny anläggning för egen framställning av biokol till sin produktion av sedummattor. Nu ligger 10 000 kvadratmeter sedummatta med biokol redo att distribueras till kunder. Tack vare den egna produktionen av biokol har Veg Tech kontroll över hela kedjan, vilket säkerställer en jämn och hög kvalitet.

– Med egen produktion har vi kontroll över råvarans ursprung och att allt gått schysst till, något som annars kan vara svårt när biokol används i utökad omfattning. I vår produktion förädlar vi restprodukter från regionala sågverk till biokol, där vi i produktionen även kan ta del av spillvärmen och samtidigt få en fossilfri uppvärmning av våra växthus och kontorslokaler, säger Lina Pettersson, produktionschef på Veg Tech.

Biokol har många fördelar. Det bidrar bland annat med jordförbättrande egenskaper som vattenhållande förmåga, minskat näringsläckage och bibehållen näring. Biokol bidrar också till koldioxidinlagring, vilket är extra viktigt för anläggningar i urbana miljöer där mängden koldioxid i atmosfären minskar. Samtidigt gynnar produkten nyttiga mikroorganismer och de goda egenskaperna håller länge – biokolens effekter håller i sig i över tusen år.

– Det känns kul att vara först ut med en sådan här typ av produkt och samtidigt ha ersatt vår fossila uppvärmning på köpet, säger Lina Pettersson.

Den nya sedummattan innehåller ett tiotal olika typer av sedum som passar för svenska klimat. Ödevata Gårdshotell & Fiskecamp utanför Emmaboda var först ut med att ha fått ett sedumtak med biokol som anlades i mitten av september. De har själva ett stort intresse för miljö i allmänhet och biokol i synnerhet.

– För oss var det viktigt att få ett grönt tak med lätt vikt och med goda egenskaper som kräver så lite skötsel som möjligt. Nu har vi ett tak som dessutom håller koldioxid, vilket är ytterligare en positiv effekt, säger Malin Axelsson som driver Ödevata Gårdshotell & Fiskecamp.