Ford godkänner drivmedlet HVO för sina transportbilar

Fokuserar på transportbilsmarknaden med HVO innan man gör ett godkännande för personbilar. Foto: Ford

Nu tillkännager Ford Sverige att man godkänner två av sina transportbils-modeller, Ford Transit och Ford Custom, för tankning med det förnybara drivmedlet HVO. Godkännandet gäller nyproducerade bilmodeller från juni-produktion och längre fram avser Ford att godkänna flera av sina bilmodeller för HVO.

Sedan i början av 2019 har Ford Sverige gått på offensiven gällande förnybara drivmedel. I april offentliggjorde man en nysatsning på E85, där man som enda bilmärke i Sverige säljer nyproducerade personbilar som kan tankas med det förnybara drivmedlet E85, närmare bestämt för modellen Ford Kuga.

Kort innan offentliggörandet av E85 utannonserade man även sina planer för elektrifiering, som bl.a. omfattar flertalet plug-in hybrider, elhybrider samt en renodlad elbil – alla modeller är Sverige-aktuella under 2020.

Nu har alltså turen kommit till HVO, där Ford i det första steget godkänner sina två transportbilar Transit och Custom för tankning med HVO. Godkännandet gäller nyproducerade bilar som byggts efter 2019-06-01. Ford Sverige blir det första Ford-landet i Europa med att godkänna sina transportbilar för HVO och inom kort kommer fler Ford-länder i Europa att rulla ut sina egna godkännanden.

Ford har medvetet valt att fokusera på transportbilsmarknaden med HVO innan man gör ett eventuellt godkännande för personbilar då man bedömer att transportbilsmarknaden i dagsläget har störst potential:

- I Europa är Ford den största aktören på transportbilsmarknaden, och i Sverige ligger vi i toppen med 14,9 procent av marknaden. Många av våra transportbilskunder har tuffa miljömål för sin verksamhet och att kunna tanka med HVO hoppas vi kunna bidra till att uppnå dessa mål, säger Christian Lysholm, chef för Fords transportbilsverksamhet i Sverige.