Stockholm Exergi testar koldioxidfångst

Stockholm Exergis teknik att fånga in koldioxid får stöd av Energimyndigheten. Foto: Stockholm Exergi

Stockholm Exergi kommer under hösten att installera en testanläggning för att fånga in och lagra CO2-utsläpp från kraftvärmeverket KVV8 i Värtan. Det är ett steg mot att skapa en så kallad kolsänka i Stockholm och minskar mängden koldioxid i atmosfären. Tekniken kallas BECCS, som betyder Bio Energy Carbon Capture and Storage, och innebär att efter förbränningen av biobränslen i kraftvärmeverket fångas koldioxiden in ur rökgaserna. Koldioxiden komprimeras sedan till flytande form och bryts ned i berggrunden. 

Energimyndigheten har beslutat att stödja testanläggningen med 4,3 miljoner kronor, vilket är cirka hälften av den totala kostnaden för anläggningen. Myndigheten framhåller att ny teknik för att avskilja utsläpp av koldioxid är ett viktigt bidrag för att Sverige ska nå klimatmålen om nettonollutsläpp senast 2045 och därefter negativa utsläpp.

– Att Energimyndigheten stödjer vårt projekt är mycket betydelsefullt. Genom stödmedlen kan vi snabba på utvecklingen av teknik som med största sannolikhet krävs om vi ska klara att begränsa den globala uppvärmningen i linje med Parisavtalet. Även om tekniken är vanlig inom industriella processer är det första gången den testas på detta sätt ansluten till ett bioeldat kraftvärmeverk, säger Fabian Levihn, FoU-ansvarig för energisystem och marknad på Stockholm Exergi.  

– Detta är det första projektet som beviljas stöd i regeringens nya satsning på miljöteknik som ska leda till minusutsläpp och därmed mindre koldioxid i atmosfären. Vi kommer att följa Stockholm Exergis projekt med stort intresse, säger Klara Helstad, enhetschef hållbar industri på Energimyndigheten.

Driften av BECCS-testanläggningen kommer att påbörjas under hösten och avslutas i juni nästa år.

– Syftet med det forskningsprogram vi genomför i testanläggningen är att förstå hur olika delar av processen som exempelvis rökgaser, tryck och temperaturer påverkar. Vi kommer också att stresstesta systemet och parallellt med de fysiska testerna genomför vi simuleringar, säger Erik Dahlén, FoU-ansvarig för processteknik på Stockholm Exergi.