Stormarknader har potential att ersätta 1,5 miljoner ton plastförpackningar

Foto: Wikimedia Commons

Kartong har goda förutsättningar att ersätta plast i frukt- och grönsaksdisken och på hyllorna för färdigrätter. Det visar en ny rapport från förpackningsföretaget DS Smith och White Space. Rapporten fann att europeiska stormarknader där har potential att ersätta 1,5 miljoner ton plastförpackningar.

Över 80 procent av tillfrågade beslutsfattare i branschen sade att minska konsumtionen av plast spelar en nyckelroll i deras ansträngningar för att uppnå mer hållbara förpackningslösningarna. Med det sagt finns ett antal mål som är svåra att uppnå samtidigt, poängterar rapporten. Uppenbart är att 80 av respondenterna anser det är viktigt att få bort engångsplastprodukter och över 90 procent tycker att användning av andra material än plast är en del av lösningen.

Men det är också viktigt att granska alternativa materials koldioxidavtryck. Till exempel skulle matavfall kunna visa sig ha ett större koldioxidavtryck än plast, framhåller rapporten. Och i princip är det möjligt att återanvända plast, minska konsumtionen av plastförpackningar och återvinna eller byta ut plastförpackningar. Plaståtervinning är bara ofullständigt utvecklad och här återstår mycket att göra föratt förbättra infrastrukturen för insamling, separering och återvinning, slår rapporten fast.