Undersökning: Boende är beredda att göra insatser för miljön

Bild: Bostadsförmedlingen.

Miljön är en angelägen fråga för många när det gäller bostäder och boende. Sex av tio i Bostadsförmedlingens kundpanel tycker att det är viktigt att hyreshus har så låg miljöpåverkan som möjligt – även om det skulle innebära högre hyra. Man vill se insatser från fastighetsägare och bostadsbyggare, men är även beredda att själva göra förändringar.

Undersökningen visade att de boende inte förväntar sig att fastighetsägarna ska dra hela lasset på egen hand. De boende är beredda att själva agera på olika sätt för att bidra till ett mer hållbart boende. Över hälften av de som svarade på undersökningen kunde tänka sig att göra följande:

  • Spara på vatten och el (64 procent)
  • Täta fönster och dörrar (55 procent)
  • Vara noga med doseringen (inte överdosera) vid tvätt och rengöring (55 procent)
  • Välja miljömärkta produkter till städskåpet (51 procent)

Man ville även att fastighetsägare till hyreshus ska göra prioriteringar för ett mer klimatsmart och hållbart boende. Två områden utmärkte sig i resultatet. Det ena rörde hanteringen av avfall och källsortering. En tredjedel (34 procent) ville att fastighetsägare ska prioritera matavfallshantering. Över hälften (55 procent) ville ha källsortering och återvinning i fastigheten.

Det andra området handlade om nya energilösningar. Fyra av tio (42 procent) tyckte att solpaneler på taken bör prioriteras och ungefär lika många (39 procent) vill se insatser för låg energiförbrukning.