Fler skänker pengar till klimat och miljö

Alison Yin/AP/TT: Jeremy Grantham har lovat att skänka en miljard dollar, nästan tio miljarder kronor, för att bekämpa klimatkrisen. Arkivbild.

Pengar som skänks till välgörenhet av företag och privatpersoner har ökat från 4,3 miljarder kronor till 21,5 miljarder mellan 1991 och 2017, skriver Dagens industri. Andelen som går till miljö- och klimatsatsningar är liten, men summan fördubblades mellan 2016 och 2017.

Miljö och klimat har tagit större plats i debatten. Det är en av flera utmaningar som filantroper i dag vill ta sig an, säger Johanna Palmberg, docent i nationalekonomi vid Södertörns högskola, till tidningen.

En anledning till ökningen är att många inspireras av andra som donerar, anser Johanna Palmberg. Ett exempel är den brittiske investeraren Jeremy Grantham som nyligen lovat att skänka 98 procent av sin privata förmögenhet, runt en miljard dollar, för att bekämpa klimatkrisen.

Jag träffar många andra superrika som frågar sig vad de ska göra av sina pengar. Särskilt den yngre generationen är intresserad av att lägga dem på miljön, säger han till danska Børsen, enligt Dagens industri.