Miljöprofilerat kontor i Stockholms hjärta

Assemblin ansvarar för konstruktion och installation gällande värme, sanitet och kyla i Sergelhuset i Stockholm. Illustration: Tomorrow/Vasakronan

I Sergelhuset byggs nu Stockholms mest centrala kontor. Assemblin har fått i uppdrag av Zengun att ansvara för konstruktion och installation inom värme, sanitet och kyla. Projektet ska klassas med den högsta miljöcertifieringen, LEED Platinum.

Nio våningsplan och 15 000 kvadratmeter kontor vid Sergels torg: Sergelhuset kommer att husera några av stadens mest centrala och eftertraktade kontor när det står klart 2020. Projektet har även höga ambitioner inom hållbarhet. Sergelhuset ska klassificeras enligt den högsta miljöcertifieringen, LEED Platinum. Här installeras såväl sedumtak som extremt snålspolande blandare, och regnvatten används för att vattna blomlådor och spola toaletter.

I ett partneringprojekt, där Vasakronan är beställare, har byggentreprenören Zengun anlitat Assemblin för att ansvara för konstruktion och installation inom värme, sanitet och kyla. Ordervärdet ligger på drygt 70 miljoner kronor. I uppdraget ingår två stora etapper, E01 och E04. E01 försörjer dessutom övriga etapper med värme, vatten och kyla. Som mest arbetar uppåt 30 montörer från Assemblin i E01 och uppåt tio i E04.

– Att arbeta så här centralt är alltid en utmaning, då det ställer höga krav på planering. Det har dock fungerat bra tack vare stort fokus på ordning och reda i projektet samt att alla leveranser av material samordnas, säger Per Nordén, filialchef Assemblin Stockholm Hus VS.