Tunnelbanans blå linje får miljötillstånd

Tunnelbanans blå linje. Foto: FrayMan

Nu har den nya tunnelbanans största del, utbyggnaden av Blå Linje från Kungsträdgården till Nacka och Söderort, fått miljötillstånd och givits klartecken. Detta står klart efter dagens dom från mark- och miljödomstolen.

Mark- och miljödomstolen har i dag gett Stockholms läns landsting tillstånd att leda bort inläckande grundvatten. För tillståndet gäller villkor som sätter ramarna för vad landstinget får göra och på vilket sätt det ska göras. Landstinget kan starta anläggningsarbetena genast. Förutom miljötillstånd krävs även en fastställd järnvägsplan innan de stora arbetena kan börja. Den väntas från Trafikverket efter sommaren.

– Detta är ett glädjande besked. Vi har nu klartecken för en viktig del av tunnelbanebygget. Det innebär att den största utbyggnaden av tunnelbanan på över 40 år kan gå vidare och att vi snart kan se spadar i marken från Kungsträdgården till Nacka och Söderort, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL.

– Nu behöver vi sätta oss in i de villkor vi fått och analysera dem för att på bästa möjliga sätt se till att komma vidare i arbetet.