Equinor tecknar 15-årigt LNG-avtal med Deepak Fertilisers

Helge Haugane, Equinors senior vice vd för Gas & Power. Foto: Arne Reidar Mortensen / Equinor)

Norska Equinor har ingått ett 15-årigt avtal med det indiska gödnings- och petrokemiföretaget Deepak Fertilisers för leverans av flytande naturgas (LNG) med start 2026. Detta avtal stärker Equinors växande globala LNG-portfolio som bygger på LNG från den Equinor-drivna anläggningen i Hammerfest, Norge, samt LNG huvudsakligen inköpt från USA. Avtalet omfattar en årlig leverans på cirka 0,65 miljoner ton LNG, motsvarande ungefär 9 TWh, under 15 år från och med 2026.

Deepak Fertilisers kommer att använda gasen som råmaterial för tillverkning av ammoniak i sitt nyligen invigda anläggning för produktion av gödningsmedel och petrokemikalier. Ammoniak, en viktig komponent för jordbruk och livsmedelssäkerhet, kommer att användas för inhemsk användning.

Samarbete kring petrokemiska råvaror som propan och etan

Helge Haugane, Senior vice vd för Gas & Power hos Equinor, uttrycker sin glädje över avtalet med Deepak Fertilisers och ser fram emot att utveckla relationen ytterligare och utforska möjligheter för samarbete kring petrokemiska råvaror som propan och etan samt kring lågkolammoniak i framtiden.

Gas till ammoniak

Sailesh C. Mehta, styrelseordförande och verkställande direktör för DFPCL, framhäver att avtalet kommer att säkerställa tillförlitliga leveranser av råvaror som stärker Deepak Fertilisers värdekedja från gas till ammoniak. Detta kommer inte bara att bidra till att företaget hanterar global volatilitet utan också förbättra dess totala marginaler. Mehta ser även fram emot att utforska ytterligare samarbete med Equinor inom områdena råvaruförsörjning och initiativ för att minska koldioxidavtrycket.

Källa: EQUINOR