Startupföretag gör stockar spårbara med hjälp av artificiell intelligens

Bild: Paper Province

Taigatech är ett nystartat företag som utvecklat en unik teknik som på ett kostnads- och tidseffektivt sätt kan känna igen en stock med hjälp av artificiell intelligens. Det skriver klustret Paper Province där företaget nyligen blivit medlem.  Tekniken gör det möjligt att ta vara på mer virke per sågad stock.

Igenkänningstekniken fungerar ungefär som Face-ID på en Iphone, fast för stockar. Genom att läsa av ändytan av en stock kan den specifika stocken kännas igen bland tusentals andra.

Röntgen av stockar i sågverk är ingen nyhet, men maskinerna kostar i regel miljontals kronor. Därför ser Paper Province Taigatechs mjukvara som ett högintressant lågprisalternativ för sågverk.

– Det avverkas ungefär 85 miljoner kubikmeter skog i Sverige varje år. Genom att använda vårt program kan sågverk vänta sig fyra till tio procent ökat råvaruutnyttjande, säger John Randelin, medgrundare av Taigatech.

Idén till Taigatech dök upp när medgrundaren Antonio Butkovic gjorde ett kandidatarbete på Moelven 2020. I dag består företaget av flera studenter från Karlstads Universitet och Chalmers.

Teknik har redan väckt intresse bland sågverk internationellt, i bland annat Australien.