MP-ministrar placerar i kol- och oljefonder

Pontus Lundahl/TT: Kultur-, demokrati- och idrottsminister Amanda Lind (MP) har placeringar i fonder med innehav i olja och flygplatser. Arkivbild.

En kartläggning av de rödgröna ministrarnas finansiella innehav, gjord av Dagens industri , visar att de miljöpartistiska ministrarna Amanda Lind och Per Bolund placerat i fonder med innehav i bland annat kärnkraft, kolkraft och flygplatser.

När tidningen frågar ministrarna om innehaven säger de båda att de inte kände till innehållet, och att de kommer flytta pengarna ur fonderna. Lind säger att det rör sig om en gåva till hennes barn, och Bolund att det är en gammal investering.

Vad gäller storleken på ministrarnas investeringar toppas listan av utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S), med 5,6 miljoner kronor i fonder. Det största enskilda innehavet har hon i SEB:s Sverige indexfond – 2,2 miljoner kronor.

Därefter kommer EU-minister Hans Dahlgren (S), 3,5 miljoner kronor, och statsminister Stefan Löfven (S), 1,4 miljoner kronor. Även de placerar uteslutande i fonder.