Uppfinnarmässan Innoveit 2019 samlade deltagare från 20 länder

Första pris i kategorin miljöteknik gick till Sara Guimaraes Gonsalves från Portugal som hade en uppfinning som sparar vatten inom lantbruket. Foto: Innoveit 2019

- En adressapplikation, ett snabbgående tåg i luftfri tunnel och ett vattensnålt irrigationssystem var några av de uppfinningar som vann pris under Innoveit 2019 i Budapest, Ungern, berättade nyhetssajten Svenska Yle.

Första pris i kategorin "miljöteknik" gick till Sara Guimaraes Gonsalves från Portugal som hade en uppfinning som sparar vatten inom lantbruket.

I södra Europa har man problem med torka och det här bevattningssystemet hjälper till att spara 50 procent av vattnet. Det används också i stora parker i Lissabon.

Världen förändras och nya uppfinningar behövs för att möta problem och utmaningar. Det var därför som EIT grundades för drygt 10 år sen (2008) - som en del av den Europeiska Unionen.

EIT står för European Institute for Innovation and Technology, alltså europeiska institutet för innovation och teknologi. Högkvarteret ligger i Budapest i Ungern.

EIT är ett organ som hör till EU och är det största innovationsnätverket i Europa. EIT delar ut ekonomiskt stöd för forskning, teknologiska innovationer och erbjuder utbildning för studerande.

Den som har en idé, eller början till en innovation som kan förändra samhället i en positiv riktning kan delta i den innovationstävling som EIT ordnar årligen. I år hölls Innoveit den 15 oktober.

Ett par kriterier som bör uppfyllas för att delta i tävlingen är att innovationen ska vara samhällsnyttig och ha hunnit långt i utvecklingsprocessen.

- EIT handlar om ett långvarigt samarbete mellan forskning, entreprenörer och innovatörer för att möta utmaningar i samhället, säger Martin Kern, verkställande direktör (eit.europa.eu)
För en idé som inte är så långt utvecklad kan man söka om utvecklingsbidrag från EIT.
 
Det årliga innovationsforumet Innoveit lockade i år 400 deltagare från ett 20-tal europeiska länder, som samlades i Budapest för att tänka på vilka innovationer som behövs i Europa i framtiden.

Det är fokus på teknologi som har betydelse för vårt samhälle inom områden som till exempel, mat, transport, klimat, råmaterial, energi, och digitalisering. De främsta innovationerna deltar i en tävling där man kan vinna ända upp till 50.000 euro.

Det europeiska institutet för innovation och teknologi har i framtiden tänkt satsa på att få den kreativa industrin och teknologin att mötas. Det här ingår i den europeiska kommissionens plan för EIT under åren 2021-2027 som ökar budgeten med 25 procent, så att den blir 3 miljarder euro.