Birmingham Airport lanserar helelektrisk bussflotta

Två laddningspunkter har installerats utanför flygplatsterminalen, där det tar upp till sex minuter att slutföra laddningen, vilket ger flexibilitet samtidigt som det möjliggör kontinuerlig drift. Foto: Birmingham Airport

Birmingham Airport har som mål att lansera en helelektrisk bussflotta för att ersätta flygplatsens nuvarande dieseldrivna bussar.

De nya bussarna, som kommer att fungera som en fri passagerartjänst till och från alla landsvägsparkeringsplatser, består av sex elektriska fordon av typ 7900e som levereras av Volvo Bus UK, vilket ger en 80 procent lägre kostnad för energiförbrukning än dieselbussen med motsvarande storlek.

Flygplatsen investerar 1,8 miljoner pund (2,1 miljoner euro) och brittiska Transportdepartementet ger ytterligare 1,7 miljoner euro inom ramen av dess Ultra Low Emission Bus Scheme.

Beslutet om att införa den elektriska bussflottan togs efter en översyn som flygplatsen genomförde om sin framtida fordonsförsörjning och efter det nyligen tillkännagivna åtagandet om att bli en nollutsläppsplats före 2033, alltså tydligt före Storbritanniens 2050-mål.

För att säkerställa att bussoperationen är tillgänglig dygnet runt, kommer varje buss att laddas under drift med så kallad "OppCharge" –teknik, med hjälp av ett strömavtagarsystem.

Ytterligare laddningsplatser för plug-in finns i bussparken. Man har också avsikt att göra laddningspunkterna tillgängliga för offentliga elbussförare i framtiden.

- Bussarna är inte bara en stor vinst för oss när det gäller minskning av utsläpp, utan de kommer också att bidra till en förbättrad passagerarupplevelse, säger Nick Barton, VD för Birminghams flygplats.