BillerudKorsnäs går in i start-up bolaget Recycl3R

BillerudKorsnäs Investerar i återvinning av engångsförpackningar. Arkivbild

BillerudKorsnäs investerar i återvinningsområdet genom att förvärva en minoritetspost i start-up bolaget Recycl3R. Bolaget har utvecklat en digital plattform som underlättar återvinning av engångsförpackningar. En lösning som kan användas globalt. Investeringen är gjord av BillerudKorsnäs helägda dotterbolag BK Venture, som investerar i innovativa start-up bolag med lösningar som kan få en framtida påverkan på förpackningar.

En av de största miljöutmaningarna samhället står inför är att lösa hanteringen av allt skräp som genereras. Bara i Europa produceras 240 miljoner ton skräp varje år, och endast 44 procent återvinns. BillerudKorsnäs delar vår vision att lösa den här globala utmaningen och är en utmärkt partner och investerare för Recycl3R, säger Ivan Gonzalez, miljöjurist och medgrundare till Recycl3R.

Recycl3R utvecklar en databas med information om vilka förpackningsmaterial olika konsumentprodukter består av. De förstår också vilka lokala lagkrav och bestämmelser för återvinning som gäller runt om i världen. Denna kunskap används för att vägleda konsumenter till närmaste återvinningsstation och hur specifika förpackningar ska separeras och sorteras. Lösningen innehåller även stöd för producenter, distributörer och detaljister att ge olika typer av incitament till kunder att återvinna mer. Exempelvis genom att koppla lojalitetspoäng eller pant till olika förpackningsmaterial, eller med hjälp av tävlingar.

Grundarna av Recycl3R har en bakgrund som miljökonsulter och systemet är delvis utvecklat inom det EU finansierade projektet “TagitSmart”. Det har uppmärksammats av internationella detaljhandelsföretag och varumärkesägare som önskar att fler förpackningar återvinns. Carrefour Spanien har lanserat produkten i samtliga sina butiker, fler kunder och marknader står på tur.

Återvinning av förpackningar är ett område som vi tror kommer att bli allt viktigare för att lösa framtidens miljöutmaningar. Hållbarhet och digitalisering kopplat till förpackningar är strategiska fokusområden för BillerudKorsnäs Venture, och Recyc3R är ett väldigt lovande bolag baserat på deras kombinerade expertis inom båda områdena, säger Martin Neselius, Venture Manager på BillerudKorsnäs Venture.

Restriktioner har redan införts kring vissa typer av engångsförpackningar och vi tror att den här utvecklingen kommer att fortsätta. Det återstår mycket att göra globalt för att fler förpackningar återvinns och omvandlas till nya produkter. Recycl3R’s produkt underlättar ökad återvinning och renare återvinningsströmmar vilket kan vara en del av lösningen, säger Martin Neselius.