Tankesmedjan vill släppa vindkraftverk till havs: Det är billigare på land

Den planerade danska energiön. Foto: Danska Energistyrelsen

- Politikerna borde överge tanken på en energiö på Bornholm och istället bara sätta upp vindkraftverk på land, säger tankesmedjan Kraka Advisory.

- Den danska regeringen och de andra partierna i Folketinget måste lägga ner projektet med en energiö på Bornholm, eftersom projektet är för dyrt, tar för lång tid och är impopulärt bland bornholmare, säger Peter Mogensen, vd för Kraka Advisory, till Berlingske.

- Det kloka vore att sätta upp några vindkraftverk på land i en fruktansvärd hastighet. Det är billigare, det går snabbare och det kommer att finnas pengar för att kompensera de drabbade, säger Peter Mogensen till tidningen.

Ge ön en park

Han fortsatte med att säga att om man istället byggde landvind skulle man kunna spara en halv miljard danska kronor per år per gigawatt – vilket ger en besparing på 1,5 miljarder kronor årligen genom att flytta de 3 gigawatt stora vindkraftverken från Energiø Bornholm till land. Enligt direktören skulle man till och med kunna skapa en park på Bornholm och sedan ge ön "en bit" av den halva miljarden som sparats.

Källa: Berlingske