Nu lanseras eCitaro med bränslecell

Bränslecellen har en effekt på 60 kilowatt och ger ytterligare effekt. Detta bör ge ledbussen en räckvidd på cirka 350 kilometer. Foto: Mercedes Benz

På Global Public Transport Summit (GPTS) i Barcelona den 4–7 juni organiserar Mercedes-Benz världspremiär för bränslecellen eCitaro. Men bränslecellen är i första hand tänkt som en räckviddsförlängare. Produktionen startar nu i juni.

För Mercedes-Benz är eCitaro bränslecell i första hand en elbuss där den ledade bussvarianten har den senaste generationens NMC 3-batterier med en kapacitet på 392 kilowattimmar.

Fordonet har en passagerarkapacitet på upp till 128 personer. Mercedes-Benz har ännu inte sagt något om vilka kapaciteter motsvarande solobuss kommer att ha.

Laddas av vanligt CCS-uttag

Lösningen är i första hand avsedd för transportörer som trafikerar längre rutter och som vill slippa ta betalt under arbetsdagen. Bussen laddas av ett vanligt CCS-uttag när den står parkerad vid bussdepån.

Bränslecellen är i första hand avsedd för användning med el på språng. Egentligen vill man att bränslecellen ska fungera så lite som möjligt under resan. Vanlig laddning är billigare än så kallat grönt väte. Ett sofistikerat elektroniskt styrsystem säkerställer bästa möjliga blandning av batterienergi och bränslecellsdrift. Styrsystemet säkerställer bland annat att bränslecellen ständigt arbetar på bästa möjliga effektnivå för att utnyttja vätgasen optimalt.

Omfattande tester

En annan fördel med detta system är att det är lättare att ta tillvara den elektriska energin som återskapas vid inbromsning än i ett fordon med en kraftigare bränslecell och ett litet batteri för "mellanlagring" av el.

Bränslecellen eCitaro har genomgått omfattande tester innan den sätts i produktion. Det gäller bland annat att testa vätgastankarna för brand, yttre påverkan och temperatur enligt den nya standarden UN ECE R 134.

Källa: Mercedes Benz