Kinas solcells- och modulexport steg med 64 procent 2022

Stor solenergianläggning i Hong Kong. Foto: Wikipedia Common, kredit: Wing

Kina har ökat sin solenergirelaterad export med 64 procent på årsbasis till 52 miljarder USD 2022 tack vare landets billigare erbjudanden jämfört med produktion i USA och EU, rapporterar Wood Mackenzie.

- Handelsturbulensen har lett till höga energipriser drivna av energikrisen, och detta får konsumenter och utvecklare från hela världen att köpa fler solpaneler från Kina, sa forskningschefen Alex Whitworth i ett uttalande.

Den senaste analysen från den globala forsknings- och konsultgruppen visar att Kinas solcellsexport har skjutit i höjden med mer än 100 procent, med nästan en tredjedel riktad mot Sydostasien. Denna region har etablerat sig som ett nav för modulproduktion på grund av amerikanska tullar på kinesisk import.

Billigare paneler

Samtidigt fortsätter Europa att vara Kinas främsta exportmarknad för solcellsmoduler med en andel på 56 procent. Genom att dra nytta av låga energikostnader, skalfördelar och statligt stöd erbjuder Kina paneler som är upp till 57 procent billigare än de som tillverkas i USA och EU, påpekar Wood Mackenzie.

Kinas exportkapacitet för wafers och celler förväntas överstiga 230 gigawatt 2026, vilket skulle vara mer än tillräckligt för att möta den uppskattade icke-kinesiska marknadens efterfrågan på 170 gigawatt det året. Å andra sidan ses dess exportkapacitet för moduler gradvis växa till upp till 149 gigawatt.

Whitworth tror att även med de planerade investeringarna i amerikansk produktion som stöds av Inflation Reduction Act (IRA), "kommer det att finnas ett bestående beroende av import av komponenter från Asien" under de kommande åren eftersom incitament inte kan överbrygga tillverkningskostnadsgapet fullt ut. Detsamma kan sägas om Europas och Indiens ansträngningar när det gäller politik.

- Kinas massiva inhemska marknad och leveranskedja är i en liga för sig och verkar vara på en hållbar tillväxtbana, vilket gör det svårt för andra globala aktörer att tränga undan. Kapplöpet om att dominera de globala solenergimarknaderna detta århundrade är inte över, men kinesiska företag har ett starkt försprång och saktar inte in, avslutar Whitworth.

Källa: Wood Mackenzie