Hitachi Energy söker nya utmaningar i Danmark

Hitachi Energy har stor erfarenhet av högeffekts mellanspännings-SFC:er för olika applikationer, inklusive järnvägsströmförsörjning, vattenpumpade lagringskraftverk och elnät. Foto: Hitachi Energy

Det internationella teknikföretagets danska filial tror att det har en roll att spela i den växande elektrifieringen av samhället eftersom partnerskap blir högsta prioritet.

Om något annat har elektrifiering blivit svar på hur världen kan bli av med fossila bränslen och därmed minska utsläppen. Detta gäller särskilt i Danmark, där det globala teknikföretaget Hitachi Energy har vant sig att spela sin roll i samhällets elektrifiering.

- Elektrifiering finns på alla nivåer, och det känner vi i Danmark, säger VD på Hitachi Energy Claus Madsen.

- Danmark är ett litet land – men det händer också globala saker där. Den massiva expansionen av vindenergi, vår överföringskapacitet, datacenter, vätgasanläggningar och samtidigt går vi mot ökad elektrifiering, säger Madsen.

Hitachi Energy är en del av flera projekt i Danmark under paraplyet av den gröna omställningen. Dessa inkluderar att arbeta med att bygga ut högspänningstransformatorstationer för Danmarks nationella transmissionssystemoperatör, Energinet, att leverera enorma batterier till elverket Ewii och att leverera en batterilösning till Färöarna för att hjälpa ögruppen att bli fri från dieseloljor och byta till förnybara energikällor.

Madsen förklarar att framtiden för den gröna omställningen till stor del kommer att bero på goda partnerskap – och kan också öka medvetenheten om Hitachi Energy.

Hitachi Energy kallades Hitachi ABB Power Grids fram till oktober 2021. Trots att ABB-namnet sträcker sig tillbaka till 1800-talet har företaget ännu inte skapat sig ett stort namn inom energisektorn i Danmark.

- Ur ett danskt perspektiv är vi inget välkänt företag. Vi är kända av människorna vi har att göra i och med att vi handlade med dem innan vi bytte namn. Tyvärr måste vi lägga mer tid, energi och resurser på att göra Hitachi Energy känd, åtminstone i Danmark, säger verkställande direktören.

Välkomnar utmaningen

Hitachi Energy är särskilt finjusterad till den del av sin verksamhet som kretsar kring transmission och batterier. Men energimarknaden utvecklas ständigt och tekniker som nu anses vara mer traditionella är faktiskt inte så många år gamla. Det ger ett företag som Hitachi Energy ett tufft jobb när de tar sig an nya utmaningar.

- Vi måste hitta vår plats och del av värdekedjan, och de första pålarna måste monteras. Men allt det sker i framtiden.

Och det råder ingen tvekan om att havsbaserad vindkraft kommer att ta sin beskärda del av orderboken under de kommande åren.

- Vi har självklart många utmaningar eftersom vi måste utveckla ny teknik och möta nya krav samtidigt som vi skalar upp versamhetenmen det är utmaningar vi älskar – vi älskar en bra utmaning”, säger Madsen.

Behov av snabbhet

Liksom många aktörer i branschen tror Hitachi Energy att den gröna omställningen inte kan ske snabbt nog. Men innan företag kan få projekt som syftar till att driva elektrifiering av rampen måste det politiska beslutsfattandet påskyndas.

- Jag tror att vi alla kan vara överens om att det kan gå snabbare. Jag har all respekt i världen för att det här är svåra beslut att fatta, både i Danmark och i EU, säger Madsen innan han fortsätter:

- Men ta Danmark som exempel: Vi har vissa ambitioner att minska CO2-utsläppen med 70 procent före 2030. Varje årlig utvärdering visar att vi inte gör vad vi behöver göra för att nå våra egna mål i tid. Därför måste vi höja tempot.

Källa: Hitachi Energy