Stort antal energiaktörer satte sina signaturer på ammoniakanläggningar med dansk a-kraft

lfa Laval Aalborgs pannteknik erbjuder ett enklare sätt att driva LNG. Foto: Alfa Lavan

En delegation av 16 indoneser och representanter från Topsoe, Alfa Laval, Copenhagen Atomics och Aalborg CSP m,m, undertecknade nyligen ett samförståndsavtal om att bygga en ammoniakfabrik i Indonesien.

I Lyngby, hos industrijätten Topsoe, undertecknades nyligen ​​ett samförståndsavtal som i slutändan ska resultera i en enorm ammoniakanläggning som drivs av kärnkraft.

- En delegation av 16 indoneser samt Topsoe, Alfa Laval, Copenhagen Atomics och Aalborg CSP är medundertecknare av dokumentet, där de danska aktörerna ska ansvara för att utveckla 1 gigawatt el till ammoniakfabriken för över 20 miljarder danska kronor, skriver parterna i ett pressmeddelande.

Fokus på matproduktion

De danska aktörerna kommer hjälpa till att bygga anläggningen tillsammans med företagen Pupuk Kaltim och Pertamina New and Renewable Energy, som båda ägs av den indonesiska staten.

Anläggningen kommer att producera tillräckligt med gödsel för att producera mat till 45 miljoner människor. Anläggningen beräknas vara klar 2028.

- Utsikterna när det gäller att bidra till bättre tillgång av livsmedel för 45 miljoner människor i Indonesien och samtidigt lämna ett mycket begränsat CO2-fotavtryck är helt fantastiska. Det här är ett mycket lovande och progressivt projekt, och vi är glada över att kunna stödja det med våra Power-to-X-kunskaper i världsklass, säger Nikolaj Knudsen, Head of Business Development Power-to-X, Topsoe.

När anläggningen är i drift kommer den att ge en årlig CO2-besparing på 1,7 miljoner ton.

Källa: Business Development Power-to-X, Topsoe