Nyheterna om trolleybussens bråda död är överdrivna

Skoda presenterar en ny eldriven trolley-buss i Opava. Foto: Skoda, kredit: Martin Harák

Tjeckiska Skoda-koncernen har valts ut som leverantör av inte mindre än 91 moderna trådbussar till Vilnius, Litauens huvudstad. Ordern har ett värde på 52 miljoner euro.

Bussarna kommer att levereras under 2024 och 2025 och ska bidra till renare luft och moderna passagerartransporter i Vilnius. Bussarna med beteckningen Skoda 32 Tr har också batterier och kan köra upp till 20 km utan att komma i kontakt med luftledningar.

Det ger stor flexibilitet om det skulle uppstå hinder på sträckan och det går att använda bussarna även där det kan vara korta sträckor där det inte går att installera kontaktledningar. Batterierna laddas under körning, men kan även laddas i bussdepån.

Största leverantör

Bussarna är i övrigt avancerat utrustade med modern luftkonditionering för både passagerare och förare och ett avancerat kommunikationssystem. Bussarna är av låggolvstyp och är 12 meter långa.

Leveranser till de baltiska länderna har gjort Skoda-koncernen till Europas största leverantör av trolleybussar. Sedan 2018 har företaget levererat 41 trådbussar till Vilnius och nyligen gick 125 trådbussar till Lettlands huvudstad Riga. Utöver trådbussarna har Skoda även levererat 13 dubbeldäckade tåg till Litauen.

Alla tre baltiska huvudstäder använder trolleybussar på utvalda rutter.

Källa: Skoda