Ørsted vill fånga och lagra megamängder CO2

ØRSTEDS CCC-PROJEKT: – Ørsted har erbjudit sig att fånga och lagra 430 000 ton CO2 årligen från 2026, och garanterat uppstart av CCS 2025, säger Mogens Hagelskær på den danska energimyndigheten. Foto: Ørsted

Den danska energimyndigheten sluter ett kontrakt med Ørsted för finansiering av ett projekt som ska bli det största i Danmark när det gäller fullskalig avskiljning, utnyttjande och lagring av koldioxid.

Ørsted tar det högsta priset i det första CCUS-poolanbudet på en stödorder på 1,07 miljarder euro.

Ørsted siktar på att fånga CO2 från företagets biobränsleeldade värme- och kraftverk, Avedøre och Asnæsværket. Projektet har säkrat subventioner genom ett kontrakt som gjorts med den danska energimyndigheten som löper under de kommande 20 åren.

- Vi är oerhört nöjda med att ha kommit till en punkt där vi är redo att skriva kontrakt med Ørsted. Företaget rustar nu upp för fullskalig avskiljning, användning och lagring av koldioxid. Det här är det första i sitt slag i Danmark, och det är enormt, säger energibyråns vd Mogens Hagelskær.

Ørsted Bioenergy & Thermal Power A/S mötte Vestforbrænding och Aalborg Portland i anbudet, med alla tre märkta som prekvalificerade. Aalborg Portland lade dock aldrig något bud på anbudet.

- Det är en fantastisk bedrift att ha så varierande aktörer som tävlar om anbudet, och vi uppskattar företagens enorma ansträngning att arbeta fram sitt bud. Alla erbjudanden innehöll innovativa lösningar och en akut uppmärksamhet på snabba processer. Ørsted har erbjudit avskiljning och lagring av 430 000 ton CO2 årligen, med garanterad CCS-driftsättning senast 2025. Det skulle föra Danmark mycket närmare att nå våra klimatmål och vi kan till och med överträffa nuvarande målbestämmelser. Vi ser fram emot vårt samarbete med Ørsted, säger Hagelskær.

Efter beslutet att tilldela anbudet inleds en tiodagars uppehållsperiod, varefter den danska energimyndigheten och Ørsted formellt kommer att gå med på kontraktet i den mån inga klagomål lämnas in under tiden.

Vid driftsättning 2025 kommer Ørsted-anläggningen att vara en av de första och största koldioxidavskiljningsanläggningarna i Europa, och det är första gången som infrastruktur för CO2-transport och lagring etableras i Danmark.

Ett nytt kapitel

Klimat-, energi- och försörjningsminister Lars Aagaard anser att beslutet är avgörande för att inleda ett nytt kapitel i danska begränsningsframsteg.

- Ögonblicket när CO2 fångas upp när det lämnar skorstenar är nära förestående, vilket innebär att vi är nära att ta en avgörande teknik i spel och komma ett steg närmare våra klimatmål. Utvecklingen går snabbt, säger Aagard och tillägger:

- Ørsted har levererat första steg för hela den storskaliga CO2-avskiljningen och lagringen, och det är en stor sak. Jag vill tacka Vestforbrændningen, Aalborg Portland och Ørsted för att de tagit på sig ansvaret för att utveckla lösningar för framtiden. Vi kommer att använda det arbete de har gjort i framtida auktioner.

Välkomnar beslutet

Det danska fjärrvärmeförbundet välkomnar också beslutet att driva CCUS-utvecklingen i Danmark.

- Grattis Ørsted till tilldelningen av det statliga CCUS-stödsystemet. På många sätt är detta en stor dag för CCUS-utvecklingen i Danmark, och nu har drivkraften bakom etableringen av en helt ny värdekedja för kolavskiljning, användning och lagring av CO2 utsetts, säger Jannick Hauschildt Buhl, chef för CCUS och PtX på danska fjärrvärmeförbundet.

Föreningen säger att CCUS kan visa sig vara ett stort affärsäventyr och i hög grad bidra till att nå Danmarks klimatmål. Särskilt inom fjärrvärmesektorn, som har potentialen att fånga upp 7 miljoner ton CO2 årligen.

Källa: CCUS och PtX