Ørsted köper upp solenergi på Irland

Det finns redan flera vindparker på gröna ön. Millvale är den av tre platser som drivs av Neoen som fick stöd av irländska regeringen, med de andra två är Hilltown i Co Meath och Hortland i Co Kildare. Dessa två solparker är fortfarande under uppbyggnad.: Foto: Neoen

I och med senaste förvärvet kommer det danska energibolaget lite närmare sitt mål om 17,5 gigawatt förnybar energi på land till 2030.

Ørsted har köpt solenergiprojektet Garreenleen på Irland av Terra Solar.

Projektet har en total kapacitet på 160 megawatt fördelat på två faser. Här består den första fasen av 81 megawatt, som ska vara klar 2025, medan den andra fasen är på 79 megawatt beräknas vara klar 2026 – förutsatt att Ørsted fattar det slutgiltiga investeringsbeslutet.

Den irländska regeringen har nyligen höjt sitt mål för solenergi 2030 till 8 gigawatt, men enligt Ørsteds chef för onshore i Irland och Storbritannien, TJ Hunter, är det avgörande att regeringens mål "stöds av solida investeringar i nätkapacitet, tillförlitliga tidtabeller för nätanslutning och marknadsstrukturer som kan ge resultat.

- Branschen är redo att investera och leverera en robust energiförsörjning snabbt och det är avgörande att infrastrukturen och processerna är på plats och redo att stödja utvecklingen, annars springer vi in ​​i en vägg, säger landschefen, som säger att Garreenleen kommer med sina 160 megawatt att bli en av Irlands största solcellsanläggningar.

Köptes förra året

Det är inte första gången som Ørsted köper ett solenergiprojekt på Irland, där det danska företaget har 360 megawatt landbaserad vindkraft.

I augusti 2022 kunde Ørsted säga att Ballinrea-projektet på 65 megawatt, beläget i Cork i södra Irland, hade köpts. Säljaren var också då Terra Solar.

Enligt planen ska Ballinrea tas i drift 2025

Ørsteds landbaserade verksamhet – Onshore – har en ambition att utöka sin globala portfölj till en jämn fördelning av vind- och solenergi mot 2030 – samtidigt som det övergripande målet är en total global kapacitet på 17,5 gigawatt i förnybar energi på land 2030.

Tidigare under 2022 köpte Ørsted företaget Ostwind, som skickade det danska företaget in på både den franska och tyska marknaden för solenergi.

I juni 2022 kunde Ørsted också avslöja sitt inträde på den spanska marknaden med fyra partnerskap som kommer att utveckla landbaserad vind- och solenergi i samband med de kommande auktionerna i Spanien.

Inträdet på den irländska marknaden togs tillbaka i april 2021 med miljardköpet av kanadensiska Brookfields vindportfölj i Irland och Storbritannien.

Portföljen bestod av 389 megawatt i drift och under uppbyggnad, samt 149 megawatt i sen utveckling, och en pipeline på mer än 1 GW under utveckling i Irland och Storbritannien.

Källa: Ørsted