Tyskland bildar allians mot utfasning av förbränningsmotorer

Anson Engine Museum i Poynton, Cheshire-samlingen. Bilden visar en Rolls Royce Marine Bensinmotor LM841, Foto: Wikipedia Common, Kredit: Clem Rutter, Rochester, Kent.

Splittring mellan EU:s stora länder. Tyskland kommer inte att delta i ett förbud mot förbränningsmotorer från 2035.

Tyskland har bildat en allians med Italien och flera östeuropeiska länder som motsätter sig EU:s planerade avveckling av förbränningsmotorer från 2035.

Transportministrar från Tyskland, Italien, Polen, Rumänien, Ungern, Tjeckien och Slovakien träffades nyligen i Strasbourg, Frankrike, för att diskutera förändringar av EU:s planer.

-Förslaget måste ändras så snart som möjligt, sa Tysklands transportminister Volker Wissing, enligt Reuters, efter mötet.

Den tyske transportministern uppgav att gruppen av länder vill ha en separat kategori av förbränningsmotorbilar som kan köras på syntetiska, koldioxidneutrala bränslen efter 2035.

 Ett förbud mot förbränningsmotorer, när de kan köras på ett klimatneutralt sätt, verkar för oss vara fel tillvägagångssätt, sa han.

Säger adjö

Lagstiftningen en central del av EU:s omställning till elbilar och därmed CO2-neutralitet. Men EU:s största länder är splittrade. Frankrike och Spanien är bland de EU-länder som vill säga adjö till förbränningsmotorer från 2035.

Både Frankrike och Spanien är bilproducerande länder. De står nu tillsammans med mindre länder som Danmark, som redan har förbundit sig att minska CO2-utsläppen från personbilar.

- Vi är redo att kämpa för det. Att skjuta upp skulle vara ett miljömisstag och jag tror också att det är ett ekonomiskt misstag, sa Frankrikes ekonomiminister Bruno Le Maire nyligen till France Info.

Uttalandet kom inför mötet i Strasbourg, där en fransk minister inte deltog.

Källor: Reuters/France Info