Spanien och Frankrike planerar ny elkabel

Undervattensledningar läggs med hjälp av speciella skepp, som den moderna René Descartes [fr], som drivs av Orange Marine. Kredit: Wikipedia Common, Kredit: David Monniaux

Parallellt med en ny vätgasledning kommer också en ny elkabel att byggas genom Medelhavet med syfte att koppla samman Spanien och Frankrike. För närvarande pågår flera utredningar.

– Efter beslutet som togs i december 2022 om bygget av en ny vätgasledning mellan Barcelona och Marseille finns det nu flera nya planer för energitransfer från Spanien och Frankrike i Medelhavet, skriver Euractiv.

Samma rutt

Nu ska länderna undersöka möjligheten att lägga en undervattenskabel samtidigt med rörledningen, som har fått beteckningen H2Med.

- Vi har kommit överens om att undersöka möjligheten att använda samma rutt och samma offentliga arbeten för några av de elektriska sammanlänkningarna vi har på ritbordet, förklarade Spaniens energiminister Teresa Ribera efter ett möte i Barcelona med sin franska kollega.

Den exakta vägen för tråden måste nu undersökas.

Förra året drabbades en annan sammanlänkning mellan de två länderna genom Biscayabukten tekniska problem. Den 37 mil långa sammanlänkningen beräknas inte bli klar förrän 2026.

Källa. Euraktiv