Hitachi Energy levererar ett ultrasnabbt laddningssystem till staden Clermont-Ferrand

Laddningssystemet Grid-eMotion Flash är redan en del av det elektriska transportsystemet i staden Nantes, Frankrike, som 2022 vann branschens högsta pris för operativ och teknisk excellens från UITP. Foto: Hitachi Energy

Hitachi Energy erhöll nyligen en order för leverans av det ultrasnabba laddningssystem Grid-eMotion Flash (tidigare känt som TOSA och lanserades 2013 i Genève) för de två mest trafikerade busslinjerna i staden Clermont-Ferrand i centrala Frankrike.

Komplex stadsmiljö

Staden, som har 40 e-bussar och dess kollektivtrafikoperatör, SMTC-AC, kommer att dra nytta av denna teknik inom ramen för Clermont-Ferrands Inspire-program som går ut på att skapa hållbar stadsmobilitet och minska utsläpp, trängsel och buller i storstadsområdet.

Därmed siktar SMTC-AC på att höja passagerarnas nöjdhet och avsevärt öka antalet passagerarresor från 32 miljoner idag till 52 miljoner år 2032. Det nya elektriska transportsystemet, integrerat i en komplex stadsmiljö, kommer att minska CO2-utsläppen med cirka 5 000 ton per år, enligt operatörens uppskattningar.

Vann branschens högsta pris.

Hitachi Energy tilldelades beställningen av e-busstillverkaren HESS i Schweiz. De två företagen har tidigare samarbetat kring e-buss- och blixtladdningslösningar för Brisbane i Australien, Genève i Schweiz och Nantes i Frankrike.

Samma vision

- Vi är glada över att ha vunnit denna prestigefyllda order för att hjälpa en av Frankrikes historiska städer att byta ut fossildriven kollektivtrafik till utsläppsfria el-bussar, säger Niklas Persson, VD för Hitachi Energys Grid Integration-verksamhet.

- Vi delar samma vision och värderingar som Clermont-Ferrand - att elektrisk kollektivtrafik leder till en hållbar energiframtid och en bättre livskvalitet för de människor som bor och arbetar i staden, säger Niklas Persson.

Källa: Hitachi energy