Fransk opposition varnar för uppror mot ETS-reformen

Koleldade kraftverk i Datteln: Handel med utsläppsrätter gör kol mindre konkurrenskraftigt. Foto: Wikipedia Common Lic. Kredit: Arnold Paul

Nya utsläppsavgifter från EU kommer med risk för social oro i Frankrike, varnar en rad oppositionspolitiker i EU-parlamentet med uppdrag att godkänna reformen av systemet för handel med utsläppsrätter.

Våldsamma demonstranter kan mycket väl gå ut på gatorna i Frankrike igen, varnar franska oppositionspolitiker. Detta kommer då EU har beslutat att privata hushåll ska inkluderas i EU:s utsläppshandelssystem, som sätter ett tak för CO2-utsläpp.

Efter förhandlingsmaraton

EU-mediet Euractiv rapporterar att efter ett 30 timmar långt förhandlingsmaraton kom Europaparlamentet och EU-nationerna överens den 18 december 2022, med ett beslut om att reformera ETS-systemet, kallat ETS2.

EU-parlamentet ville att det nya systemet skulle implementeras 2029, men EU-nationerna drev på för att frabflytta genomförandet till 2027, om än med möjligheten att skjuta tillbaka reformen med ett år om energipriserna förblir extraordinärt höga.

Mildrar slaget

Samtidigt beslutade partierna att utöka Social Climate Fund (SCF), avsedd att mildra slaget med ekonomiskt stöd till dem som kommer att drabbas hårdast, från 72 miljarder euro till 87 miljarder euro.

Ändå finns det fortfarande en risk för social revolt i Frankrike i likhet med vad som inträffade med rörelsen för gula västar, enligt franska parlamentsledamöter från extremhögern och extremvänstern.

En formalitet

- ETS2 strider till sin natur mot social rättvisa, säger Leïla Chaibi, en fransk medlem av Europaparlamentet och en skuggföredragande för förslaget till SCF.

Europaparlamentet måste formellt anta ETS2-avtalet från december innan det träder i kraft, men detta anses vara en formalitet eftersom en stor majoritet är för avtalet.

Källa: Euractiv