Brasilien har erhållit projektansökningar för över 170 gigawatt havsvind

Rotornav på ett vindkraftsanläggning. Foto: Wikipdia Common Lic. kredit: André Karwath (Aka)

Över 70 projekt väntar på granskning av det brasilianska miljöinstitutet. Både Ocean Winds, Equinor och Total Energies har tagit sig in i vindzonerna till havs.

Fyra nya ansökningar om miljöstudielicenser har bringat antalet havsbaserade vindansökningar i Brasilien till över 70. Sammanlagt ger projekten en kapacitet på 176,6 gigawatt, skriver media OffshoreWind.

Överlappar varandra

Det är Brasiliens institut för miljö och naturresurser som har fått in totalt 71 ansökningar, där alla inte kan bli verklighet eftersom flera av områdena kommer att överlappa varandra, står det.

Framför allt har europeiska utvecklare ansökt, som Total Energies, Shell och Equinor. Flera av projekten innehåller förslag på 5 eller 6 gigawatt och det största förslaget är från Ocean Winds som sökt ett projekt på 6,5 gigawatt.

Det blir Brasiliens energiministerium som kommer att genomföra studier och välja ut havsbaserade vindzoner. Efter detta blir det kampanjer.

Miljöaktivist

Brasilien valde i slutet av oktober Luiz Inácio Lula da Silva till president från och med januari 2023. Han är bland annat känd för att vara klimatförkämpe.

Vid COP27-mötet i november förklarade Lula att "Brasilien är tillbaka i världen." Vid samma tillfälle uttryckte han en önskan om att hålla COP30 2025 i Amazonas, den brasilianska delstaten som nästan helt är täckt av regnskog.

Källa: OffshoreWind.