Wärtsilä får ytterligare en brittisk batteriorder

Ny energilagringsanläggning kommer att byggas i Sundon, Bedfordshire, Storbritannien. Projektet på 50 MW / 100 MWh, som kommer att utgöra en del av en ny energisuperhub i regionen, kommer att hjälpa till att stödja övergången till ett koldioxidfritt elsystem och påskynda Storbritanniens framtida nettonoll-politik. Bild: Wärtsilä

EDF Renewables fortsätter sin expansion av lagringsbatterier i Storbritannien. Därmed måste den finska teknikkoncernen återigen leverera anläggningarna för 50 megawatt starka batterier.

Franska EDF arbetar med att rulla ut ett antal så kallade energisuberhubbar i Storbritannien. Därför måste det nu byggas ytterligare lager, denna gång i Sundon, som kan leverera 50 megawatt. Återigen valdes finska Wärtsilä till byggare, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Stödja laddning

-Vår energilagringsteknik är en viktig del av den mosaik av flexibel kapacitet som behövs för att balansera förnybar energi, säger Jens Norrgård, direktör för Wärtsilä Energys energiverksamhet i Europa.

Batterilagret ska bland annat stödja laddning av elbilar och elektrifiering av kollektivtrafiken i regionen.

Tidigare har Wärtsilä levererat projekt till EDF av samma storleksordning i Storbritannien. Planen är att bygga upp till 2 gigawatt batterilagring fördelat på 40 olika projekt.

För närvarande är Wärtsiläs totala teknologibas i Storbritannien över 424 megawattimmar, inklusive ett nätprojekt på en ö för att balansera förnybar energi i Lerwick på Shetlandsöarna.

Bygget av det nya batterilagret startar 2023.

Källa: Wärtsilä