Ørsted sätter fart på vätgasprojekt värt miljarder danska kronor

I Holsterbro kommun omvandlar Ørsted vind- och solkraft till bränsle i stor skala. Foto: Ørsted, kredit: IDomlund

Nära Holstebro kommer energibolaget Ørsted att bygga Danmarks största vätgasanläggning som ska omvandla vind- och solkraft till bränsle i stor skala.

- Ørsted och partnern Skovgaard Energy påskyndar utvecklingen av en vätgasanläggning värd miljarder kronor i Idomlund, nära Holstebro. Anläggningen blir den största i Danmark, men också bland de bästa globalt, skriver Finans.

”Otroligt stort projekt”

- I ett danskt sammanhang är det ett otroligt stort projekt. I ett europeiskt sammanhang är det också väldigt stort. Det här är en anläggning som kommer att märkas på den totala europeiska produktionen av vätgas, säger Anders Nordstrøm, som är driftsdirektör på Ørsted P2X, till Finans.

Investeringen i anläggningen, som ska kunna omvandla el från förnybara energikällor till bränsle, kommer bara i första etappen att uppgå till 1–5 miljarder DKK och projektet har en potential på 3 gigawatt – eller dubbelt så mycket som det näst största danska projektet under utveckling.

I ett första skede kommer anläggningen att ha en kapacitet på 150 megawatt, men det ska ses i jämförelse med att den största anläggningen som är i drift i Danmark idag är på bara 20 megawatt.

Källa: Ørsted