Hirtshals hamn får en nyckelroll i avtalet om CO2-lagring

Hamnen i Hirtshals anses vara perfekt belägen i förhållande till eventuella lagringsfält i Nordsjön. Foto: Hirtshals hamn Pr

Blue Water Shipping och Hirtshals Havn är två av de sju företag som har tecknat avtal om transport och lagring av biogen CO2 på Nordjylland. Framför allt Hirtshals hamn kommer att få en nyckelroll.

- Sju företag tecknade ett avtal när det gäller att undersöka möjligheten att etablera transport av CO2 från biogasanläggningar på Nordjylland till ett tillfälligt lager i Hirtshals hamn och sedan vidare till sjöfarten i Nordsjön, framgår det av ett pressmeddelande.

”Perfekt belägen”

Projektet går under namnet "Greenport Scandinavia" och är det första i sitt slag på dansk mark.

Enligt parterna är hamnen perfekt belägen i förhållande till eventuella lagringsfält i Nordsjön, där den så kallade biogena CO2 kan placeras, heter det.

-Vi ser en stor potential i det samarbete vi har ingått med övriga partners, säger Per Holm, Nørgaard, vd i Hirthals Havn.

”Grönt nav”

På så sätt kan hamnen bli ett "grönt nav för mellanlagring och frakt av CO2 för både danska och utländska CO2-utsläppare", vilket skapar en potential för framtida tillväxt och eventuella stordriftsfördelar.

- Vi arbetar redan målmedvetet med planerna för utbyggnaden av Hirtshals Hamn och i det sammanhanget passar lagring och frakt av CO2 till Nordsjön perfekt in i vår strategi, säger Nørgaard.

Flera företag deltar

- Långsiktigt kan etableringen av ett CO2-nav i Hirtshals bidra till att lösa klimatutmaningarna och vi ser en stor potential i det samarbete vi har ingått med de andra partners.

Förutom hamnen i Hirtshals deltar följande sju företag i projektet: INEOS Energy, Wintershall DEA, Biocarb Solution, Evida, Blue Water Shipping och Greenport North.

Källa: Greenport Scandinavia