Finländskt företag har redovisat försäljningsrekord för biogas sex månader i rad

Stormossens så kallade ekopunkt för avfallshantering i finländska skärgården. Foto: Stormossen

Återvinningsföretaget Stormossen i Korsholm, i Finland, har redovisat försäljningsrekord för biogas sex månader i rad och i orten Vörå har biogasen också fått en rivstart.

Därför gjorde man beslutet att vänta med att bygga en tankstation i Brändö öster om Helsingfors och först stärka systemen på Stormossens område i Korsholm. På ett år har gasförsäljningen ökat med 40 procent.

Priset rusar för flytande biogas

Därför har man tvingats köpa in mer LBG-gas än väntat, alltså flytande biogas, från Gasum. Och detta till ”helt horribla” priser, enligt Latvala. Den flytande biogasen var fyra gånger dyrare i augusti än för ett år sedan.

Men nu ska man snart ta i bruk ett nytt högtryckslager och det borde balansera upp situationen. Efter att lagret är i bruk tar man itu med tankstationen i Brändö.

Stationen hade i juni 2020 hade 1 000 tankningar i månaden, i augusti i år var man uppe i 2 500. Och i den siffran finns inte bussarna med.

Sedan i våras har Stormossen höjt priset ett par gånger. Nu ligger det på 1,70 per kilogram, motsvarande ungefär 1,09 per liter bensin.

Allt till trafiken

Av Stormossens produktion går så gott som allt till trafiken.

Kurt Stenvall, vd på Jeppo biogas, bedömer att intresset för biogas har stigit till samma nivå som före coronan slog till. Det höga priset på bensin och diesel har gjort att intresset stigit tillbaka till den här nivån snabbare än det annars skulle ha gjort.

– Jag skulle bedöma att det är en stadig sakta ökning hela tiden, säger Stenvall, till nyhetssajten Svenska Yle.

Industrin viktig för produktionen

På våren steg intresset snabbt, men nu är det mera jämnt. Priset höjdes i somras och ligger nu på 1,65 euro per kilogram. Dagligen har man mellan 20 och 30 bilar som tankar.

Till saken hör att 90 procent av Jeppo:s biogasproduktion går till industrin, till exempel Mirka, Jeppo potatis och Snellman. Så det är industrin som är avgörande för verksamheten.

Allt fler företag intresserar sig

På sistone har också allt fler företag hört av sig och varit intresserade av att byta till biogas. Till exempel Juustoportti i Kurikka.

Stenvall tror att intresset delvis har ökat på grund av de höga energipriserna. Men det har också att göra med att företagen har en strategi att bli mer miljövänliga.

Källa: Svenska Yle