Rambøll erhåller en större andel i isländska CCS-investeringar

Avsikten med Mammoth-projektet kommer att vara att fånga upp 36 000 ton CO2 per år så snart anläggningen är klar. Foto: Rambølls

Rambølls konsultingenjörer får en ny roll i Climeworks och Carbfixs stora CO2-avskiljning och lagringsplaner, som står inför uppskalning.

Omgiven av bergskedjor och i ett nästan månlikt, kargt naturområde strax utanför Reykjavik, arbetar flera företag tillsammans i en teknisk värdekedja som väckt uppmärksamhet från hela världen.

Största kommersiella CO2 avskiljningsanläggning

Danska nyhetssajten EnergiWatch besökte sajten, för här finns världens största kommersiella CO2-avskiljningsanläggning för direkt luftavskiljning, det vill säga avskiljning direkt från luften, som drivs av det schweiziska företaget Climeworks. CO2:en ska sedan lagras under jord av det isländska företaget Carbfix som har utvecklat en lagringsmetod i basaltsten.

Nu har det danska ingenjörsföretaget Rambøll hittat foten i projektet. Företaget har därmed fått i uppdrag att göra en due diligence-studie för nästa fas av Climeworks arbete – ett projekt som kallas Mammoth. Rambøll ska utreda både tekniska, miljömässiga och kommersiella förutsättningar i relation till projektet – dock med primärt fokus på det förstnämnda.

Uppnår fångst i "multi-megaton"-klassen

Avsikten med Mammoth-projektet kommer att vara att fånga upp 36 000 ton CO2 per år så snart anläggningen är klar, medan det långsiktiga målet är att uppnå fångst i "multi-megaton"-klassen fram till 2030-talet och kapacitet att nå gigaton. runt 2050.

Syftet med Rambølls arbete är att skapa en grund som potentiella investerare i Mammoth-satsningen kan stå på.

Fortsatt samarbete

Mammoth blir Climeworks andra anläggning på Island efter den nuvarande Orca-anläggningen som har en kapacitet på 4 000 ton CO2 per år.

- Rambøll har djupgående kunskaper om direkt luftfångningsteknik och har redan stor erfarenhet via engagemanget i Orca-anläggningen. Vi ser fram emot det fortsatta samarbetet kring Mammoth-projektet, säger Birk Teuchert som är chef för corporate finance på Climeworks i ett pressmeddelande.

Mammoth kommer att placeras nära bergvärmeverket Hellisheiði, som kommer att leverera förnybar energi för användning i samband med fångstprocessen. Byggandet av anläggningen beräknas ta mellan 18 och 24 månader.