Vätgasplanerna i finländska Kristinestad framskrider – tillståndsprocessen har inletts för en anläggning på 200 MW

Ett av CPC:s tidigare projekt i orten Lakiakangas i Finland. Foto: CPC

Vindkraftbolaget CPC Finland och kapitalförvaltaren Prime Capital är redo att gå vidare med sina planer för en vätgasanläggning i Kristinestad. Tillståndsprocessen har redan inletts och i produktion kunde anläggningen vara tidigast 2025.

I våras meddelade CPC Finland och Prime Capital om sina planer på en vätgasanläggning med 100 MW elektrolyskapacitet. Det skulle handla om en investering i 150 miljonersklassen.

Metaniseringsanläggning

På tisdag konkretiserade bolagen sina planer i ett pressmeddelade. Storsatsningen innefattar en 200 megawatt stor produktionsanläggning för grön vätgas samt en metaniseringsanläggning och projektet innefattar också byggandet av fem vindkraftparker av olika storlekar.

Tillståndsprocessen har inletts och kommer enligt bolagen att ta 18–24 månader. I så fall kunde byggarbetet inledas under år 2024 och produktionen i anläggningen kunde tänkas börja ett år senare.

Ny vindenergikapacitet

– Vårt gemensamma projekt i Kristinestad möjliggör ett fossilfritt alternativ för branscher där elektrifiering är svårt eller omöjligt. Vi skulle öka Europas energisjälvförsörjande och minska beroendet av opålitliga aktörer och fossila bränslen, konstaterar doktor Mathias Bimberg, Head of Infrastructure vid Prime Capital i pressmeddelandet.

CPC Finland bygger ny vindkraftkapacitet för 600 megawatt, vilket skulle täcka ungefär 80 procent av anläggningens elbehov.

– Vi är väldigt entusiastiska över möjligheten att utöka vår affärsmodell i och med det här projektet. Båda parter har styrkor som stöder varandra, säger i sin tur CPC Finlands vd Erik Trast.

Källa: Prime Capital