Saudiarabien öppnade en solenergianläggning för 75 000 hushåll

Sakaka solenergiprojekt är en solcellsfarm på 300 megawatt (PV) utvecklad på en 6 km² stor plats nära Sakaka, i Al Jouf-provinsen i Saudiarabien. Det är det första solenergiprojektet i allmännyttan i Saudiarabien. Foro: ACWA

Det var stora planer: solkraftverk i Sahara som skulle förse Europa med energi. Kraftverken byggs, men än så länge når ingen ökenelektricitet dit. Har Desertec-projektet misslyckats? Ingalunda. Det rör på sig.

I en plats i södra Saudiarabien där solen bränner het från himlen öppnade Saudiarabiens energiminister, prins Abdelaziz bin Salman, ett nytt solkraftverk.

El till 75 000 hushåll

Solpaneler - så långt ögat når. De täcker ett område på två gånger tre kilometer. Här ska det produceras tillräckligt med el till 75 000 hushåll.

Och Sakaka kraftverk är bara ett av många: ministern meddelar stolt att ytterligare sju kraftverk som drivs med förnybar energi snart ska öppnas i kungariket Saudiarabien.

Sol- och vindkraft ökar – över Mellanöstern och Nordafrika, från Marocko till Oman. "Projekt exploderar där", säger Paul van Son,

styrelseordförande för DII Desert Energy, som arbetar från München och Dubai med energiomställningen i Mellanöstern och Nordafrika.

Framtiden för regionen

- Förnybar energi är helt klart framtiden för den här regionen.

Denna erfarne holländska energichef har varit med från början av Desertec.

Han ser inte projektet som ett misslyckande. Men då, 2008, hade Desertec präglades av svåra barnsjukdomar, säger han:

Stor efterfrågan på solsystem

Allt fler villaägare vill idag ha en solcellsanläggning till sitt tak. Det är långa väntelistor.

Ett projekt som från kolonialtiden? I länder som Marocko eller Egypten föll tanken inte i god jord – nämligen att bygga enorma solkraftverk på sin egen tröskel, men att inte kunna använda dem själv.

När allt kommer omkring borde den producerade elen skickas till Europa, medan i deras eget land, i Marocko eller i Egypten, sviker elen ständigt på grund av den dåliga energiförsörjningen.

Kolonialism

För vissa kritiker såg Desertec ut som ett projekt från kolonialtiden. Desertec-idén ska nu implementeras med en ny strategi.

- Man kan inte exportera från ett område som inte är redo för det, säger Paul van Son.

- Först måste man se till att den lokala elförsörjningen fungerar, att energimixen också huvudsakligen är utsläppsfri. Och snart är det så här långt att man kan säga: Vi har också överskott och regionen kan exportera.

Marocko, Algeriet, Egypten - solkraftverk och vindkraftverk är anslutna till nätet överallt. Företaget Desert Energy framstår inte längre som en investerare själv. Så nu är det fritt fram att använda ökensolen nästan gränslöst.

Källa: Solar News