Scholz vill skapa en europeisk vätgasboom

-Tyska gaslager fylls fortare än väntat, säger Tysklands förbundskansler, Olaf Scholz. Enligt honom är det viktigt att landet har en flexibel buffert för att kunna garantera tillförlitliga försörjningar hela tiden – det betyder att Tyskland behöver lageranläggningar där man tillfälligt kan placera gas och använda den flexibelt vid behov. Foto:Sandro Halank, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

- Vi vill skapa en enorm boom, säger Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, Han ser en enorm potential i grön vätgas.

Det är gasen för framtiden, och "vi vill skapa en enorm boom", sade Scholz nyligen, enligt Reuters, i ett tal som förbundskanslern höll vid en industrikonferens.

- Det är därför viktigt att vi har en flexibel buffert för att kunna garantera tillförlitliga försörjningar hela tiden – det betyder att vi behöver lageranläggningar där vi tillfälligt kan placera gas och använda den flexibelt vid behov, sade Scholz

Fyllda lager

Olaf Scholz säger också att Tyskland är väl rustat för att ta sig igenom vintern trots minskade gastillgångar från Ryssland.

Detta tack vare olika åtgärder, bland annat att förlänga livslängden på två kärnkraftverk.

De tyska gaslagren är bättre fyllda än vid samma tidpunkt förra året och "kommer att fortsätta att växa ytterligare inför vintern, säger Scholz också i sitt anmärkningsvärt optimistiska tal.

Gäller att bryta beroendet

Tyskland har inte så mycket naturgasreserver, vilket innebär att 80 procent av den gas som behövs måste importeras. Trots säsongsvariationer i efterfrågan måste energileverantörer leverera gas till konsumenterna under hela året.

Källa: Reuters