Det har blivit betydligt dyrare att bygga solcellsparker i Danmark

Fyren på ön Hjelm får energi från solfångare. Foto: Wikipedia Common Lic. Kredit: RSteen

Historiskt höga elpriser illustrerar behovet av billig energi, men dyrare råvaror och inte minst utgifter från regeringen har gjort det betydligt dyrare att bygga förnybar energi i Danmark.

Samtidigt som danskarna ropar efter billig energi har det blivit betydligt dyrare att sätta upp solceller i Danmark de senaste åren. Det innebär att utvecklare av förnybar energi lägger projekt på hyllan och överväger att flytta verksamhet utomlands.

Stora fältinstallationer

Regeringen har i övrigt med sitt senaste klimatavtal satt upp ett mål på 20 gigawatt (GW) solenergi år 2030. Det motsvarar 6,9 miljoners danska hushålls elförbrukning och kommer att täcka 25 000 hektar i form av stora fältinstallationer.

Det är en utveckling som kommer att göra Danmark grönare samtidigt som elen blir billigare. Det kommer också att göra solceller, som för bara ett decennium sedan var helt frånvarande i landskapet, Danmarks i särklass snabbast växande energiform.

Men för utvecklarna är det malört i bägaren. För samtidigt som regeringen har satt upp stora ambitioner har det också blivit betydligt dyrare att sätta upp solcellsparker i Danmark. Det säger ett antal av Danmarks ledande utvecklare av solenergi.

Utvecklarna måste betala för att vara anslutna

- Om man tittar på Danmark specifikt har det under de senaste två åren blivit runt 50 procent dyrare att sätta upp förnybar energi, säger Knud Erik Andersen, vd för European Energy.

VD:n lyfter särskilt fram de kommande producentbetalningarna för vissa platser i Danmark, vilket kommer att göra solparker dyrare, eftersom utvecklarna själva måste betala för att vara anslutna till elnätet från och med nyår.

Tidigare gjordes detta genom det så kallade utjämningssystemet, där kostnaden fördelades på alla danska elkunder. Men även priserna på stål, solpaneler och frakt har gjort det hela betydligt dyrare.