Materiella flaskhalsar bromsar solpanelboomen i Tyskland

Kvalitetskontroll av solceller hos tyska producenten Meyer Burger. Foto: Meyer Burger

Egentligen kan solenergiindustrin i Tyskland knappast rädda sig från alla beställningar. Ändå glider de första bolagen inom solbranschen in i minus på grund av månader av förseningar.

Försöker göra comeback

Bitterfeld-Wolfen Nästan 50 kilometer från Leipzig i riktning mot Brandenburg, mitt ute i ingenstans, försöker den tyska solenergiindustrin göra comeback.

Här i Bitterfeld-Wolfen i Sachsen-Anhalt har modultillverkaren Meyer Burger producerat mer än 300 000 solceller per dag i lite över ett år. Det kan bli mycket mer.

– Efterfrågan överstiger vida utbudet. Vi måste nu allokera kvantiteter till våra kunder, säger Meyer Burger-chefen Gunter Erfurt.

Brist på censorer

Materiella flaskhalsar, långa väntetider eller till och med fullständiga leveransfel har bromsat uppsvinget inom solenergi och därmed återupplivandet av industrin i detta land, som under tiden varit i kris, i månader.

Brist på sensorer till plaströr för maskinkontroller till halvledare och omvälvningarna i globala leveranskedjor hindrar för närvarande märkbart utbyggnaden av solceller (PV) i Tyskland.

Källa: Meyer-Burger