Lelystad: Wärtsilä bygger det största batteriet i Nederländerna

Stora batterier är nödvändiga för att jämna ut den ostadiga produktionen av sol- och vindkraft. Bild; Wärtsilä

Nederländska provinsen Flevoland är en platt fläck av land som dränerades från havet på 1940- och 1960-talet. Själva staden byggdes först 1967.

Vindkraftverk finns överallt, och vid foten av en vindkraftspark finns Nederländernas mest intressanta bygge för lagring av el. Här byggs Nederländernas största batteri, Buffalo Battery, som levereras av det finska företaget Wärtsilä.

Mathias West, Wärtsiläs affärsutvecklingschef, kommer till grinden till den leriga byggarbetsplatsen med gummistövlar på. Det duggar.

Anläggningen ska stå klar i slutet av året. Den kommer att rymma el som täcker 20 000 hushålls elförbrukning.

Jämnar ut den volatila produktionen

– För bara ett år sedan var det här projektet mycket stort för oss. Nu är den medelstor. Utvecklingen är stormande, säger West, nyhetssajten Svenska Yle.

Stora batterier är nödvändiga för att jämna ut den ostadiga produktionen av sol- och vindkraft.

– Med dessa batterier behöver man inte koppla bort kraftverken när det blåser för mycket eller är för soligt. Å andra sidan kan vi leverera el från batteriet till nätet när solen slutar skina på kvällen, säger Maarten Quist, operativ chef på Giga Storage som beställde batteriet.

– Det här är ett mycket viktigt projekt. Jag tror att den här typen av batterier kommer att få stor spridning i Nederländerna under de kommande åren, fortsätter han.

Wärtsilä är en av de tre största tillverkarna i Europa inom det här området. Företaget har flera liknande anläggningar runt om i Europa. Tyskland, Spanien och Belgien är intressanta, säger West, men Nederländerna är nu det ledande landet.